Σε 4 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται για το νομό Θεσσαλονίκης τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους λεωφορειούχους, οι οποίοι απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια αν δεν πληρωθούν.

Οι 11.000 μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, με την αγωνία των γονέων να χτυπά κόκκινο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μακεδονίας.

Τα… κάστανα απ’ τη φωτιά καλείται να βγάλει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού οι δήμοι, που είναι πλέον αρμόδιοι για τα μαθητικά δρομολόγια, επέδειξαν πρωτοφανή ολιγωρία.

Εν ολίγοις, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με βάση τον «Καλλικράτη» υποχρεώνει τους δήμους να αναλάβουν, πλέον, το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Μόνο που τα σχολεία ανοίγουν σε δέκα μέρες, και οι περισσότεροι από τους καλλικρατικούς ΟΤΑ δεν έχουν βγάλει καν τη διακήρυξη για τους διαγωνισμούς.

Οι δήμαρχοι μάλιστα, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζουν ότι δεν θα αφήσουν τα παιδιά στον δρόμο και πως θα μισθώσουν, αν χρειαστεί, λεωφορεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ευθύνες στους δημάρχους για την ολιγωρία που επέδειξαν στο θέμα, ενώ ήξεραν ότι θα ήταν αντιμέτωποι τον Σεπτέμβριο με το πρόβλημα, καταλογίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης Γιώργος Θώμογλου.

«Είναι απαράδεκτο να αφήσουν τα παιδιά στον δρόμο επειδή δεν πρόλαβαν τους διαγωνισμούς. Είναι υποχρέωσή τους, πλέον και με τη βούλα του νόμου, να εκτελέσουν τα μαθητικά δρομολόγια. Εμείς πάντως στις 12 Σεπτεμβρίου θα καταγγείλουμε δημόσια όσους δήμους δεν θα είναι έτοιμοι, γιατί είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο πρόεδρος.

«“Έχουμε να πάρουμε λεφτά για όλο το 2010, και το υπουργείο ζητά να μας κόψει 20% από αυτά που μας χρωστά. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε, γιατί αυτά τα έχουμε ήδη πληρώσει και δεν θα ξεκινήσουμε αν δεν πληρωθούμε το σύνολο του ποσού που μας αναλογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Πετζίκογλου.