Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έθεσαν τις βάσεις για ένα μνημόνιο συνεργασίας, όπου οι δύο φορείς ενεργοποιούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν και προχωρούν σε μία σειρά αποφάσεων η υλοποίηση των οποίων ξεκινά άμεσα.
Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων, η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, η διοργάνωση του Μαραθωνίου, η θέσπιση του city pass, οι πολιτιστικές δράσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού σε πλατείες και δρόμους της πόλης, είναι οι βασικοί άξονες της συνεργασίας.
Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Γερουλάνος και Καμίνης έκαναν τις εξής δηλώσεις:
Παύλος Γερουλάνος: «Υπάρχει ένα ευρύ πεδίο στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε με το Δήμο Αθηναίων και να προβάλλουμε την Αθήνα. Είχαμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό φέτος, όχι όμως και για την Αθήνα. Θα πρέπει τώρα να δουλέψουμε μαζί για να ανατρέψουμε την άσχημη κατάσταση και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για να μην σπαταλάμε δυνάμεις. Φτιάξαμε μία κοινή ατζέντα η οποία θα οδηγήσει σε κοινό μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Δήμο».
Γιώργος Καμίνης: «Η εποχή είναι τέτοια που δεν υπάρχει η πολυτέλεια να δρα ο καθένας μόνος του, κάτι που είναι έτσι και αλλιώς εσφαλμένη τακτική. Ανοίξαμε πιστεύω ένα πεδίο συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό. Αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η Αθήνα βιώνει πιο έντονα την κρίση. Η συνεργασία αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόσο προς τους δημότες όσο και στην ευρύτερη κοινή γνώμη».
Το πρώτο βήμα γίνεται με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΤ στους δρόμους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μια σειρά παραστάσεων βγαίνουν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, προσκαλώντας τους πολίτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν: Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια, Πλ. Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μετρό Αμπελοκήπων, Πλ. Κολωνακίου, Μετρό Συντάγματος, Εθνική Πινακοθήκη, Πλ. Παγκρατίου, Ζάππειο, Δ. Αρεοπαγίτου, Πλ. Ασωμάτων, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Καραϊσκάκη, Πλ. Αγίου Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος, Πλ. Αττικής, Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πλ. Βικτωρίας, Καυτατζόγλου, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πύργος Αθηνών, Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας, Αέρηδες, Κολωνός, Μετρό Κεραμεικού, Πλ. Κυψέλης, Πλ. Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, Πλ. Βαρνάβα.
Την αυλαία των δράσεων ανεβάζει την 1η Σεπτεμβρίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, σημαντικό ρόλο στο οποίο θα παίξει το Λυρικό Λεωφορείο, ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, το οποίο θα μεταφέρει μονωδούς και χορωδούς της ΕΛΣ, οι οποίοι στην διαδρομή και στις στάσεις θα ερμηνεύουν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες. Παράλληλα, στις Λυρικές Βραδιές, και Χορός στις πλατείες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες των Αθηνών, το καλλιτεχνικό προσωπικό της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Εθνικό Θέατρο με το Τροχόσπιτο, θεατρικές παραστάσεις από τους φοιτητές της δραματικής σχολής, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με εικαστικές παρεμβάσεις και προβολές σε κομβικά σημεία και κτίρια της πόλης, η Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών με ψηφιακές προβολές σε τοίχους της Αθήνας.