Μανιτάρι-λικέρ, γλυκό κουταλιού, ακόμη και μανιτάρι… λουκούμι είναι τρεις «γλυκές» εκδοχές του μανιταριού, που απολαμβάνουν συχνά στο τραπέζι τους οι λάτρες του είδους, στη Δυτική Μακεδονία.
Στην «πόλη του μανιταριού», τα Γρεβενά, τα μανιτάρια που προσφέρει απλόχερα η φύση της περιοχής, αποτελούν δημοφιλέστατη τροφή, ενώ η ποιότητά τους αναγνωρίζεται διεθνώς και χρόνο με το χρόνο εξεζητημένες συνταγές τους κατακτούν διαρκώς έδαφος σε «γκουρμέ» κουζίνες του εξωτερικού.
Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά το μανιτάρι της ποικιλίας «Κανθαρίσκος (Κιτρινούσκα ή Νεραντζάκι) μπορεί να γίνει … γλυκό του κουταλιού και μάλιστα πετυχημένο.
Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες. Μπορεί να σερβιριστεί κανονικά, στο πιατάκι του γλυκού, ή συνοδευτικά με στραγγιστό γιαούρτι και παγωτό βανίλια.
Ο πειραματισμός των μανιταρόφιλων της περιοχής με τα μανιτάρια έφερε κι άλλες γκουρμέ συνταγές. Πριν από δύο χρόνια, το μέλος του συλλόγου και ιδιοκτήτης τοπικού εργαστηρίου Φώτης Παρασκευαΐδης παρασκεύασε μανιταρολουκούμι!
Πέρα από τις τρεις «γλυκές» εκδοχές του μανιταριού, τα εργαστήρια της περιοχής παρασκευάζουν διάφορα προϊόντα, με βάση ποικιλίες μανιταριών. Τα πιο διαδεδομένα είναι πουρές – μανιτάρι, μανιταρο… πληγούρι, ζυμαρικά με μανιτάρια, ακόμη και μανιτάρι τουρσί. Δεκάδες συνταγές ζυμαρικών παράγονται με βάση την μανιταρόσκονη.
Κυκλοφορούν, επίσης, σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα υγιεινής από μανιτάρια, ενώ είναι γνωστό ότι αρκετά καλλυντικά- και μάλιστα ακριβά- παρασκευάζονται από τις ουσίες των μανιταριών.
Ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στο Χημικό Ιωαννίνων και σε ανάλογο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, έδειξαν ότι τα μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας είναι τα καλύτερα ποιοτικώς στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και ξένοι σεφ, που ασχολούνται με τη μαγειρική τους και τα αναζητούν για να πλουτίσουν το συνταγολόγιο τους με ελληνικές ποικιλίες.