Nέα τροπή με… άρωμα κατασκοπείας παίρνει, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2006.
Ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Δασούλας ολοκλήρωσε την έρευνά του και από τη Δευτέρα αναμένεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το κακούργημα της κατασκοπείας που θα αφορά περισσότερα από ένα πρόσωπα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός με τη συνδρομή των τεχνικών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατάφερε να ιχνηλατήσει το στίγμα συγκεκριμένου τηλεφώνου – σκιά φτάνοντας μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.
Ωστόσο, δεν προκύπτει με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις ποιο ακριβώς ήταν το πρόσωπο που συμμετείχε στην υπόθεση των υποκλοπών ούτε η ακριβής συμμετοχική του δράση , αν δηλαδή ήταν φυσικός ή ηθικός αυτουργός αξιόποινης πράξης.
Έτσι, τον δύσκολο αυτό ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο ανακριτής στον οποίο θα ανατεθεί η υπόθεση ύστερα από την άσκηση της ποινικής δίωξης και ο οποίος θα κληθεί να προσωποποιήσει την κατηγορία και να εντοπίσει τα στοιχεία των δραστών.
Θα πρέπει μάλιστα να θεωρείται βέβαιο ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα ανατεθεί, όχι σε πρωτοδίκη ανακριτή, αλλά σε εφέτη- ειδικό ανακριτή, όπως είχε συμβεί και μετά την άσκηση της πλημμεληματικής πράξης για την παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Τότε ,όπως είναι γνωστό, η έρευνα δεν είχε εντοπίσει τους υπαιτίους της αξιόποινης πράξης και ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών.
Από εκεί ανασύρθηκε πριν από περίπου δέκα μήνες μετά από επιστολή -αίτημα του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαιωάννου, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε την άνασυρση της δικογραφίας από το αρχείο που οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης.
Το στοίχημα για την ελληνική δικαιοσύνη είναι να ταυτοποιήσει αυτή τη φορά τους δράστες και να μην ξανακαταλήξει η υπόθεση στο αρχείο.