Για πέμπτη συνεχή μέρα, το λιμάνι της Χίου τελεί υπό κατάληψη από οικογένειες σύρων προσφύγων που ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν για τον Πειραιά και στη συνέχεια όπως λένε να αναχωρήσουν για τη Γερμανία.
Αποτέλεσμα τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής που συνδέουν το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα να γίνονται μέσω του λιμανιού των Μεστών 30 χιλιόμετρα από την πόλη. Από τους 1.776 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο νησί (722 άνδρες, 399 γυναίκες και 721 παιδιά), οι 1.185 παραμένουν στο hot spot του νησιού, ενώ 591 βρίσκονται κινούμενοι μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι, γεγονός που ανατροφοδοτεί μια μόνιμη παρουσία στο λιμάνι 250 ανθρώπων που το κρατάν κλειστό.
Σήμερα ο δήμος Χίου καλεί σε μία ύστατη προσπάθεια εκκένωσης του λιμανιού ζητώντας την παρέμβασή φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε όλοι να επιστρέψουν στο hot spot. Και να αποτραπεί η επέμβαση Λιμενικού και Αστυνομίας.
Διαμαρτυρία από τον δήμο
Όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, με εξώδικο του δήμου που απεστάλη την περασμένη Δευτέρα, ζητά από την κυβέρνηση να λειτουργήσει τον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν και όχι ως κέντρο κλειστής κράτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια φιλοξενουμένων, αλλά και περιοίκων.
Αφού αναφέρεται σε ενέργειες και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, που κατά τον δήμαρχο καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον Δήμο Χίου του ακινήτου, θέτει προθεσμία μιας εβδομάδος ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης στα συμπεφωνημένα, σε διαφορετική δε περίπτωση επιφυλάσσεται ο Δήμος Χίου να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα του εννοώντας προφανώς την καταγγελία της σύμβασης.
Ας σημειωθεί ότι ο δήμαρχος θέτει και γενικότερα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού στη Χίο, αφού χαρακτηριστικά αναφέρει πως «προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις».
Στο εξώδικο ο δήμος Χίου καλεί το ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα:
– Να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.
– Να προβεί στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που έχει παραχωρηθεί προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.
– Να τηρηθεί πιστά η μεταξύ τους σύμβαση.
– Να προβεί άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών-προσφύγων στο νησί και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.
– Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή του hot spot και να εξασφαλιστεί το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.
Για την επίθεση
Ο ξυλοδαρμός κατοίκων της περιοχής Ταμπάκικα της Χίου, όταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής αντέδρασαν στη μεταφορά μεταναστών στην περιοχή τους, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από φορείς, παρατάξεις, κόμματα και πρόσωπα όλων των πολιτικών χώρων, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Να σημειωθεί ότι διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ σχετικά με τη βία που ασκήθηκε εναντίον πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και ηλικιωμένοι. Τα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής κατά τη διάρκεια μεταφοράς μεταναστών στο κτίριο του πρώην βυρσοδεψείου που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. Ολιγομελής ομάδα κατοίκων της περιοχής, συγκεντρώθηκε στην είσοδο του χώρου στάθμευσης για να εκφράσει την αντίθεσή της. Εκεί παρά τις αντίθετες διαταγές που υπήρχαν (πληροφορία που επιβεβαιώνεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου), άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν τους κατοίκους με γκλόμπς και έριξαν κάποιους από αυτούς στο έδαφος. Αποτέλεσμα μια ηλικιωμένη γυναίκα να τραυματισθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύθηκε.