Περπατώντας το βράδυ στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό της Ειδομένης ένα περίεργο λευκό φως «ξεπηδά» μέσα από κάποιες σκηνές. Μαζί με τα αστέρια και τις φωτιές που ανάβουν οι πρόσφυγες για να ζεσταθούν, το λευκό αυτό φως είναι το μόνο που φωτίζει τις νύχτες τους.
Το μικρό ηλιακό φωτιστικό (σαν φαναράκι από αδιάβροχο υλικό, πολύ ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά), που μοιράζει από σκηνή σε σκηνή η εθελόντρια Άλισον Τόμπσον κάνει τους πρόσφυγες να αισθάνονται ασφαλείς, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άχμεντ από το Ιράκ, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον 7χρονο γιο του, ενώ η σύζυγός του έχει μείνει πίσω, στη Μοσούλη.
«Σαν πέφτει η νύχτα, αγριεύεις, όταν δεν μπορείς να δεις. Κάποιες φορές δεν κλείνω μάτι, γιατί έχω την έγνοια του παιδιού μου» λέει ο Άχμεντ.
Με καταγωγή από την Αυστραλία, κάτοικος Μαϊάμι εδώ και πολλά χρόνια, η Άλισον έχει αφιερώσει τη ζωή της στον εθελοντισμό, με την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Third Wave Volunteers». Έχοντας χάσει στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ 64 φίλους και γνωστούς της, αποφάσισε να κάνει τρόπο ζωής τον εθελοντισμό και να μοιράζει αγάπη και βοήθεια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.
Από το «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη ως τη φτωχότερη χώρα τού δυτικού ημισφαιρίου, την Αϊτή, που επλήγη το 2010 από καταστροφικό σεισμό, η Άλισον Τόμπσον είναι παρούσα, προσφέροντας βοήθεια και φυσικά, όπως λέει, δεν μπορούσε να μείνει απαθής «μπροστά στο δράμα των χιλιάδων προσφύγων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και το μένος του Daesh (ISIS)».
Πρώτος σταθμός της στην Ελλάδα ήταν η Λέσβος. «Όταν πρωτοπήγα εκεί, χιλιάδες άνθρωποι κατέφθαναν κάθε μέρα στο νησί. Έχω βρεθεί σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, όπου υπάρχουν συνθήκες κρίσης, αλλά πρώτη φορά έβλεπα τέτοιες ροές» λέει.
Στην Ειδομένη, όταν αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, η Άλισον και μια μικρή ομάδα εθελοντών που την ακολουθούν, με τη βοήθεια ενός πρόσφυγα, μοιράζουν τα ηλιακά φωτιστικά, όπως και χθες, σε μια «γειτονιά» από σκηνές, λίγο έξω από τον καταυλισμό. Εξηγεί σε κάθε έναν ξεχωριστά πώς λειτουργούν και εισπράττει άπειρα «ευχαριστώ», αγκαλιές και χαμόγελα, ιδίως από τα μικρά παιδιά που αμέσως στήνουν το φωτιστικό στη μέση ενός αυτοσχέδιου γηπέδου και συνεχίζουν το παιχνίδι τους.
Η δράση της όμως δεν περιορίζεται εκεί. Προσφέρει και πρώτες βοήθειες, έχοντας εκπαιδευτεί ως παραϊατρικό προσωπικό. «Σήμερα φρόντισα τις πληγές δύο μικρών αγοριών που έχουν πυροβοληθεί από άνδρες του Daesh (ISIS). Τόσο μικρά κι όμως έχουν ήδη βιώσει τη φρίκη» λέει.
«Το φως τούς κάνει να αισθάνονται ασφαλείς μέσα στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας και ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες διαμονής» εξηγεί η Άλισον, που έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά, μεταξύ άλλων, και από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Με σπουδές στα μαθηματικά και τον κινηματογράφο (και όχι μόνον) συγκεντρώνει τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός τέτοιου ηλιακού φωτιστικού (περίπου 15 δολάρια) μέσω δωρεών στις ΗΠΑ και στόχος της είναι να μπορέσει να προσφέρει σε όλους. «Θέλω να προσφέρω φως και αγάπη σε όλο τον κόσμο» λέει.
Χθες, ανάμεσα στα πανό με τα συνθήματα για τα κλειστά σύνορα, ξεπρόβαλε μια σημαία με μια μεγάλη κόκκινη καρδιά στη μέση. «Εγώ τους την έδωσα για να θυμούνται πως η αγάπη μπορεί να νικήσει κάθε κακό. Και επέλεξα το άσπρο χρώμα για να έρχεται σε αντίθεση με τη μαυρίλα του Daesh» καταλήγει η εθελόντρια.
(Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άλισον Τόμπσον).