Την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, μέσω του οποίου θα παρασχεθεί βοήθεια στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρουσίασε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα συνολικά κονδύλια του νέου μέσου έκτακτης βοήθειας, ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018 και προορίζονται για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων στις χώρες της ΕΕ.
«Μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας προορίζεται για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι εκεί υπάρχει σήμερα η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. «Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή από 12.000-15.000 άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα», δήλωσε ο κύπριος επίτροπος.
Συνεχίζοντας, ο Χ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι η έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που προορίζονται για τα hotspots, τις διαδικασίες επανεγκατάστασης, επιστροφής, κοινωνικής ένταξης κλπ.
Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να εντοπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή βοήθειας. Επίσης, ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ένας είναι σε είδος (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) και ο άλλος είναι με κουπόνια. «Στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την αποτελεσματική μας παρέμβαση με διάφορους τρόπους κατά περίπτωση», ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί στη διαδικασία παροχής κουπονιών στους πρόσφυγες. Τόνισε, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι ανάγκες των προσφύγων και παράλληλα στηρίζεται η τοπική οικονομία και κοινωνία.
Καταλήγοντας, ο Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης αποδοχή ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. «Αυτό το νέο εργαλείο έκτακτης βοήθειας βρίσκεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λύσης, να παρασχεθεί βοήθεια εντός της ΕΕ», ανέφερε ο κύπριος επίτροπος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι σημαντικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες και να ενεργοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. «Η σημερινή πρόταση θα ενισχύσει την ετοιμότητά μας στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων είτε εκτός είτε εντός ΕΕ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών και να τους ανακουφίσουμε», δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης.
Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, και θα διοχετεύεται στους πρόσφυγες, μέσω οργανώσεων του ΟΗΕ, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.