Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, φιλοξενεί πάνω από 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΟΛΠ.
Το πρωί κατέπλευσαν δύο πλοία αποβιβάζοντας συνολικά 1.016 άτομα, πολλά εκ των οποίων αναχώρησαν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό καθώς θέλουν από μόνοι τους να βρουν μέσο μεταφοράς προκειμένου να μεταβούν μέσω ΠΓΔΜ στην Ευρώπη.
Στο λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντές προσφέροντας στους μετανάστες και πρόσφυγες πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Επίσης μέλη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το άσυλο EASO, με τη βοήθεια μεταφραστών αλλά και έντυπων οδηγιών ενημερώνουν τον κόσμο που θα ήθελε να μεταβεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, τι χαρτιά χρειάζονται αλλά και πώς μπορεί να μεταβεί σε αυτήν μέσω άλλης διαδρομής, εκτός από την Ειδομένη.
Συγκινητική είναι η βοήθεια που προσέφεραν και σήμερα γυναίκες, άντρες αλλά και φοιτητές από περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά. «Ήρθαμε εδώ από τις Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου Δραπετσώνας για να συνεισφέρουμε βοήθεια που συγκεντρώθηκε από φτωχές περιοχές της πόλης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κυριάκη Λίλα και σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται αυτή τη στιγμή απαντά: «Νιώθω πόνο απερίγραπτο. Η προσφυγιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ευαισθητοποιημένοι. Οργανωμένα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο και δεν χρειάζεται να βλέπουμε την κατάσταση αυτή φοβικά», τονίζει η ίδια.
Στο μεταξύ τη λειτουργία ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες ξεκίνησε από σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.
Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Ήδη έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης ανέφερε ότι θα είναι ένα ιατρείο που θα λειτουργήσει σε απόλυτα οργανωμένη βάση και με σταθερό ωράριο. «Ο στόχος μας είναι διπλός. Πρώτα είναι να καταγράψουμε και να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα καθώς χρειάζονται συγκεκριμένα φάρμακα και δεύτερο η αντιμετώπιση του επείγοντος καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά με βρογχίτιδες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πλατηνασιώτης.
Προσέθεσε ότι «στο 12ωρο αυτό με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό θα δοθεί σωστή ιατροφαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη ώστε να μην υπάρξει κανένα δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά».
Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά ξεκινάμε στο λιμάνι του Πειραιά να δουλεύουμε μαζί για να καλύψουμε τις επείγουσες και χρόνιες ανάγκες των ανθρώπων αυτών».
«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει το κράτος να οργανώσει. Παίρνει την πρωτοβουλία, επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες προσπαθούν να οργανώσουν τα προβλήματα που υπάρχουν» τόνισε και προσέθεσε ότι «από σήμερα και στο λιμάνι του Πειραιά θα φροντίσουμε το στοιχειώδες της ιατρικής φροντίδας να μη λείπει από κανένα άνθρωπο ανεξάρτητα από πού έρχεται και ποιος είναι».
Για το αν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα ο κ. Κανάκης τόνισε ότι ο κόσμος δίνει πάντοτε και αυτός είναι που στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. «Εκείνο που ζητάμε και κάνουμε έκκληση είναι να υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική συνεννόηση. Θα πρέπει και τις οργανώσεις και τους πολίτες να τους ρωτήσουν ποιο είναι το σχέδιο τι μπορούν να προσφέρουν και τι μπορούν να κάνουν γιατί, προς το παρόν, τρέχουμε παντού να καλύψουμε τις ανάγκες», προσέθεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.