Συγκλονιστικές στιγμές που μέχρι τώρα βλέπαμε σε ταινίες ή σε δελτία ειδήσεων από εμπόλεμες περιοχές, διαδραματίστηκαν νωρίτερα το απόγευμα στο Ελληνικό.

Ένας άνδρας, οδηγώντας το αυτοκίνητό του πήγε στους πρόσφυγες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Όταν τα μικρά παιδιά κατάλαβαν πως μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει φαγητό, πολιόρκησαν το αυτοκίνητο για να καταφέρουν να πάρουν όσα περισσότερα τρόφιμα προλάβουν.

Ακολουθούν σκηνές αλλοφροσύνης με τα μικρά παιδιά να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο με δύναμη και να πλακώνονται προκειμένου να κερδίσουν μια καλύτερη θέση μπροστά από το πορτ- παγκαζ  του αυτοκινήτου.

Ένα μικρό «χωριό» με σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα έχει στηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Ολυμπιακής στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνται περίπου 1.500 πρόσφυγες, με τις οικογένειές τους κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δηλώνει η υπεύθυνη συντονισμού της δομής στο κτίριο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, Χαρά Στάγγου.

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο Αθηναίοι από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν. Το γραφείο του συντονισμού έχει γεμίσει με κούτες από διάφορα τρόφιμα, φρούτα, ρούχα, παπούτσια, μπιμπερό… Οι μεγαλύτερες ελλείψεις όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Στάγγου, εντοπίζονται σε γάλατα μακράς διάρκειας, αλλά και είδη καθαρισμού (σκούπες, σακούλες σκουπιδιών). Στον χώρο, λειτουργεί μόνιμα ένα ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι δέχονται επί 24ωρου βάσης πρόσφυγες που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Μια μεγάλη ουρά από μικρούς και μεγάλους περιμένει για να έρθει η σειρά τους μέχρι να εξεταστούν. Τα παιδιά παίζουν τρέχοντας ξυπόλητα τις πιο πολλές φορές, στους διαδρόμους και στις σκάλες του κτιρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μιλούν στο κινητό με συγγενείς τους ή κάθονται και περιμένουν στωικά.