Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί, από το πρωί σήμερα, το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ωστόσο οι εικόνες είναι τραγικές, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας ή τα σταματημένα λεωφορεία στις εθνικές οδούς και με τα πόδια φεύγουν για τα σύνορα.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το σχέδιο, περιλαμβάνει τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.

Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγαίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας Ανθή Καραγγελή.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Την ίδια στιγμή πορεία στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη δεδομένου ότι τα σύνορα Ελλάδας- Σκοπίων παραμένουν κλειστά.

Το πρωί περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες προστέθηκαν σε εκείνους που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ καθώς το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» κατέπλευσε μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αργότερα άλλοι 279 άνθρωποι ήρθαν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 2.

 

Με το σταγονόμετρο οι πρόσφυγες από την Ειδομένη

Μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που παραμένει κλειστή από το πρωί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομα και άλλα 1300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Πολλοί πρόσφυγες, θεωρώντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν στην γειτονική χώρα, συνεχίζουν να περπατούν στις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συγκεκριμένα, καθ’ οδόν βρίσκονται πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών.

Αλλοι πρόσφυγες κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία και άλλοι κινούνται ή βρίσκονται απλά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Η ίδια κατάσταση, με πρόσφυγες στους δρόμους, ξεκινάει και από άλλες πόλεις όπως την Κοζάνη, την Καβάλα ή τα Γρεβενά.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέα κέντρα φιλοξενίας

Με τη δημιουργία πέντε νέων κέντρων φιλοξενίας επιχειρεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που δημιούργησε το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Τα πέντε νέα κέντρα θα μπορούν να φιλοξενήσουν 20.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, τέσσερα θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και άλλο ένα στα Γιαννιτσά. Η διαμόρφωση των χώρων θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, καθώς η κατάσταση στους υπάρχοντες χώρους φιλοξενίας παραμένει εκρηκτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Ελληνικό χθες φιλοξενούνταν 1.500 άτομα, στον Ελαιώνα 900, στο Σχιστό 1.400, ενώ στα Διαβατά 2.200.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ