Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι Έλληνες που επιλέγουν βουλγαρικά θέρετρα σε παραλίες της Μαύρης Θάλασσας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και όχι μόνο.
 
Από τις Δαλματικές Ακτές μέχρι τους Αγίους Σαράντα, τη Βάρνα, τη Σόφια, το Μπουργκάς, αλλά και τη Φιλιππούπολη, η επισκεψιμότητα στους προορισμούς των Βαλκανίων τονώνεται σταθερά από την παρουσία Ελλήνων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Μπάνσκο (η Αράχωβα της Βουλγαρίας) που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία δύο – τρία χρόνια λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο προσφέρεται και για θερινές διακοπές. Εκεί, δεύτερη γλώσσα είναι τα ελληνικά. «Πέρυσι είχαμε προσφορά από 99 ευρώ έως 140 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό και ταξίδι με λεωφορείο», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» η ταξιδιωτική πράκτορας Ελένη Μαυρογένη. Δύσκολα βρίσκεις αλλού τέτοιο πακέτο.

Οι ολιγοήμερες διακοπές στις πιο οικονομικές χώρες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ήταν επιλογή πολλών Ελλήνων ακόμα και το φετινό δύσκολο από οικονομικής πλευράς καλοκαίρι.  Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία, οι εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων κάνουν λόγο για εκτίναξη του αριθμού των Ελλήνων «που πήγαν Βουλγαρία»… σε απάντηση των Βουλγάρων που κατακλύζουν Καβάλα και Θάσο.

Ενδεικτικά, μια τετραμελής οικογένεια που θα αποφασίσει να περάσει από πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα στη Βάρνα ή στο Μπουργκάς θα ξοδέψει συνολικά 500 με 600 ευρώ για τη διαμονή, με διατροφή, αν πάει με δικό της αυτοκίνητο.

Ξεχωριστό βαλκανικό πόλο έλξης τουριστών από όλες τις χώρες, με δυναμική παρουσία Ελλήνων, αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ χάλκινων πνευστών στην Γκούτσα της Σερβίας, ένα μικρό χωριό περίπου 2.000 κατοίκων. Ταξιδιωτικά πρακτορεία προσέφεραν πακέτο 160 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Αλλιώς, η διαμονή σε σπίτι στο χωριό ξεκινά από 20 ευρώ το άτομο σε δίκλινο με πρωινό. ενδεικτικό της αποδοχής του φεστιβάλ είναι πως φέτος ολοκληρώθηκε με συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Άλλος προορισμός που εγγράφεται στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι η Κροατία, με την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ και το Ντουμπρόβνικ να αποτελούν πόλους έλξης. Και το Μαυροβούνιο, όμως, με το «φιλέτο» των Δαλματικών Ακτών, το Κότορ, το Χέρτσεγκ Νόβι και την Μπούντβα επιλέγονται ως μαγευτικοί προορισμοί.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδυάζουν πολλοί Ελληνες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες βορειοελλαδίτικες πόλεις, που επιλέγουν κλινικές ευεξίας για αποτοξίνωση και διακοπή του καπνίσματος ή του αλκοόλ.

Μια τάση -διαδίδεται «από στόμα σε στόμα» – είναι η επίσκεψη σε κλινική που βρίσκεται στο παραθεριστικό κέντρο «Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» περίπου 10 χλμ. βόρεια της Βάρνας, του θερέτρου στον βουλγαρικό Εύξεινο Πόντο.

Για διάστημα τριών εβδομάδων και με κόστος 700 ευρώ, οι επισκέπτες ακολουθούν προγράμματα υδροθεραπείας, λασπόλουτρα, σάουνα, μασάζ, σολάριουμ, γυμναστήριο, ηλεκτροθεραπεία, εισπνοθεραπεία.

Η κλινική έχει στη διάθεσή της χώρους «πεντάστερου» και «τετράστερου» ξενοδοχείου και όπως είναι φυσικό βρίσκεται σε τοποθεσία με πολύ πράσινο, ησυχία, κήπο…

Παθήσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα), του καρδιαγγειακού (υπέρταση, αγγειοπάθειες, αρρυθμία), κιρσοί, του πεπτικού (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια γαστρίτιδα, χρόνια κολίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου), του ανοσοποιητικού, αλλά και νευρώσεις, αϋπνία, ανορεξία, βουλιμία, είναι μερικές από τις αιτίες για τις οποίες καταφθάνουν επισκέπτες. Οπως λένε οι «κακές γλώσσες», οι Ελληνες αποτελούν… σταθερή πελατειακή αξία.