Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης ήταν το θέμα συζήτησης που κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε η τουρκική αποστολή από τη Σμύρνη, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αζίζ Κοτσάογλου, με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το πρωί.
Απαραίτητη χαρακτήρισε τη δημιουργία δρομολογίου που θα συνδέει τις δύο πόλεις με ένα επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης ( IZTO) Εκρέμ Ντεμιρτάς, ενώ εκτίμησε ότι είναι «αδύνατο να μην υλοποιηθεί».
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθεί αυτή η γέφυρα μεταξύ των δύο πόλεων, τις οποίες θεωρούμε αδερφές και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντεμιρτάς.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Δημήτρης Μακρής χαρακτήρισε πολύ ωφέλιμη τη συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία. Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα σύνδεσης των δυο πόλεων, πρώτα από όλα στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών αλλά και των μεταφορών με άλλες μορφές.
«Προφανώς υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει επιχειρηματίας, να κληθεί εταιρεία που θα αναλάβει την ευθύνη και το ρίσκο ώστε να ξεκινήσει αυτή η γραμμή ανάμεσα στη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Μακρής.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να υποδεχτεί μια τέτοια γραμμή και θα συμβάλουμε όλοι ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό», σημείωσε ο κ. Μακρής.
«Θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στη Σμύρνη, να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Μακρής, αναφερόμενος στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του τέταρτου κοινού υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, που θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου υπό την προεδρία των Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σχετικά με την αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει, καθώς είναι ακόμη νωρίς για να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα.
Αναφερόμενος στις πτήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία Ellinair πιλοτικά το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου το Μάιο, ο κ. Ντεμιρτάς είπε: «Γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα της αεροπορίας, πιστεύω πως είναι μια γραμμή που θα δουλέψει σίγουρα. Χρειάζεται ωστόσο, επιμονή και συχνές πτήσεις».
Στην τουρκική αποστολή -η οποία έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Παρασκευής- συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου Σαμπρί Ουνλουτούρκ, εκπρόσωποι της Έκθεσης Σμύρνης (IZFAS), της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB), του Γραφείου Συνεδριάσεων και Επισκεπτών, της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων Αιγαίου (ΕΤΙΚ), σύμβουλοι του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΘ στο λιμάνι, ακολουθεί επίσκεψη στο σπίτι και μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ξενάγηση στην πόλη και αναχώρηση για τη Σμύρνη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξη της αποστολής, οι διοικήσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-Helexpo) και της τουρκικής Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου υπέγραψαν Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Σμύρνης και Θεσσαλονίκης.
Την ίδια μέρα το απόγευμα, τα μέλη της τουρκικής αποστολής πραγματοποίησαν στο δημαρχείο παρουσίαση της πόλης της Σμύρνης σε τουριστικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.