Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και απλός κόσμος αποχαιρέτησαν στο Κοιμητήριο του Βύρωνα τη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Άννα Συνοδινού, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Αρχοντική, σεμνή, παθιασμένη με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 και πλέον χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Άννα Συνοδινού «έσβησε» σε ηλικία 89 ετών την περασμένη Πέμπτη (7/1) στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στην Κυψέλη που νοσηλευόταν εδώ και πολύ καιρό.

Σπουδαία τραγωδός, ηθοποιός με σπάνιο μέταλλο φωνής που έβγαινε από τα βάθη της ψυχής της, προσωπικότητα χαρισματική, γυναίκα με ισχυρή θέληση και πείσμα, όσο λίγοι, η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της όχι μόνο τη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή. Με την «αναχώρησή της» το ελληνικό θέατρο δεν χάνει μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριές του, αλλά και μία ξεχωριστή πνευματική προσωπικότητα που έγραψε τη δική της ιστορία και μέσα από τη πολιτική της δραστηριότητά προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Στον επικήδειο που εκφώνησε, ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για την «Άννα της τέχνης», την «Άννα της Αμοργού», για το «δροσερό κορίτσι που ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1948», για τη μετέπειτα «ιερά μορφή της υποκριτικής που έζησε όπως έλεγε πλάι σε μεγάλες ψυχές, δυσαναπλήρωτους τεχνίτες, όπως τους Ροντήρη, Παξινού, Μινωτής, και τόσους άλλους». Ακόμη, αναφέρθηκε στη γόνιμη πολιτική πορεία της Αν. Συνοδινού από το 1974 έως το 1990. «Η Άννα Συνοδινού δεν μπήκε στην πολιτική από ματαιοδοξία ή χόμπι, αλλά για να υπηρετήσει την πατρίδα της, την Ελλάδα που αγάπησε πολύ… Παράλληλα η Άννα πίστεψε βαθιά στα νιάτα… Κάποτε έλεγε “πως κατηγορούν τα παιδιά ως αναρχικά και τεμπέλικα. Μια χαρά είναι. Ας τα βοηθήσουμε να μάθουν. Όλα πρέπει να τα πουλήσει η Ελλάδα για αγοράσει δασκάλους. Χρειαζόμαστε ένα στρατό Πολιτισμού”», ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης και προσέθεσε: «Σήμερα όση λύπη κι αν στάζει στην ψυχή μας οφείλουμε να τιμήσουμε την Άννα Συνοδινού με μια σεμνή γιορτή μνημοσύνης, να την κατευοδώσουμε όπως και η ίδια θα ήθελε, περήφανα και μυσταγωγικά».

Ο ανιψιός της Γιάννης Συνοδινός μίλησε για έναν άνθρωπο εξαιρετικά προικισμένο που ήξερε μόνο ν’ αγαπά και με το θάνατο της κλείνει ένας μακρύς κύκλος για το ελληνικό θέατρο και για τον ελληνικό πολιτισμό. «Αποχαιρετάμε μία σπουδαία Ελληνίδα, τη μεγάλη μας τραγωδό, την άξια συνάδελφο, τη σεμνή πολιτικό, τη μάνα όλων, την δασκάλα μας. Με την παρουσία της και με την ποιότητα και το ήθος της -που είναι δίδαγμα για εμάς- λάμπρυνε την πατρίδα μας, το θέατρο, τα γράμματα και την πολιτική. Όσα ευχαριστώ και να πούμε δεν φτάνουν για όλα αυτά που μας έδωσε», ανέφερε μιλώντας εκ μέρους όλων των φορέων των ηθοποιών ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ηθοποιός Ηλίας Μαλανδρής μίλησε για τη μεγάλη δασκάλα Άννα Συνοδινού. «Σου χρωστάμε τις ατελείωτες ώρες διδαχής, το σεβασμό στο κείμενο, το συγγραφέα και αυτό που θέλει να πει. Η Συνοδινού μας έμαθε πως σημασία έχει ο ποιητής, ο ηθοποιός είναι μόνο το όργανο που πρέπει να έχει πάντοτε στερήσεις, ασκητεία και προσκόλληση στην ιδέα. Η Συνοδινού ήταν και θα είναι εδώ να μας θυμίζει τα ορθά ελληνικά, τη βάση της γλώσσας. Ήταν ο φάρος που δεν άφηνε τα καραβιά να τσακίσουν», είπε.

Ο Κώστας Πρέκας μίλησε για «την ιέρεια της τέχνης που ποίησε ήθος και αγωνίστηκε σε δύσκολους καιρούς ώστε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ευπρέπεια». «Σήμερα στο φέρετρο αυτό δεν ακουμπάει μόνο η Ελλάδα αλλά και η αγωνία της υφηλίου που της ψαλιδίζουν το πνεύμα» ανέφερε.

Τέλος, εκπρόσωπος από την Ένωση Αιγιαλιτών Αμοργού είπε ότι μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα ενισχυθούν οικονομικά στη μνήμη της ηθοποιού οι επισκευές στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Κρούκελο Αμοργού.

Παρόντες στην κηδεία της Άννας Συνοδίνου ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, βουλευτές και στελέχη κομμάτων, όπως οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, καθώς και άνθρωποι της τέχνης. Ανάμεσά τους παραβρέθηκαν οι Εύα Κοταμανίδου, Χρήστος Λεοντής, Σωτήρης Χατζάκης, Γιώργος Μεσσάλας, Μιμή Ντενίση, Κώστας Πρέκας, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζωή Λάσκαρη, Άννα Φόνσου, Άννα Βαγενά, Θάλεια Προκοπίου, Φώτης Μεταξόπουλος, Χρήστος Κολοβός, Ζαχαρίας Ρόχας, Μάριος Φραγκούλης κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν η Βουλή των Ελλήνων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος, το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο Αντώνης Σαμαράς κ.ά.

annnasd02 annnasd03 annnasd04 annnasd05 annnasd06

 

annnasd08 annnasd07 annnasd09 annnasd10 annnasd11 annnasd12 annnasd13 annnasd14