Όπως γίνεται σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, έτσι και στο Ρέθυμνο, αυτή τη «κουκίδα» πάνω στη Γη, η ιερότητα των Χριστουγέννων, το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας που συνοδεύει τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, επιτρέπει σε αρκετούς πολίτες να ελπίζουν πως κάτι καλύτερο θα συμβεί.

Η αγορά του Ρεθύμνου φορά τα γιορτινά της και παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα. Το εορταστικό κλίμα, το συνεχές ωράριο των καταστημάτων και τα μηνύματα για την πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έχουν προσδώσει τη διάθεση να κυκλοφορήσει ο πολίτης στην αγορά, να επισκεφθεί τα καταστήματα και να συμμετάσχει σε φιλανθρωπικές και άλλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι του εμπορικού και ξενοδοχειακού κόσμου «παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της οικονομίας, αλλά και της γενικότερης παγκόσμιας ανασφάλειας που επικρατεί, η ειρήνη, η ψυχική γαλήνη, η αλληλεγγύη, εμπνέονται και μπορούν να διασφαλιστούν μέσα σε οργανωμένες κοινωνίες, όπως το Ρέθυμνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ρέθυμνο, και γενικότερα την Κρήτη, επιλέγουν φέτος για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, με αποτέλεσμα η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού να είναι σε υψηλά επίπεδα». Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μηχανή αναζήτησης καταλυμάτων «Booking.com», η πληρότητα για την ημέρα των Χριστουγέννων στο Ρέθυμνο, μέχρι στιγμής, φτάνει στο 84%, με αποτέλεσμα η πόλη να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές των επισκεπτών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Στο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί συνεισφέρουν και οι διάφορες πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα η μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή φιλανθρωπίας που διοργανώνει σήμερα το 1ο Λύκειο Ρεθύμνου, όπου από κοινού μαθητές, γονείς και πολίτες συγκεντρώνουν τρόφιμα υπέρ του Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου, σε μία προσπάθεια συμβολής στο έργο της αλληλεγγύης που έχει ως αποδέκτη τον άνθρωπο της ίδιας πόλης. Επίσης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία από την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, όπου πιστοί και κληρικοί, με την παρουσία του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ευγενίου, πρόσφεραν αίμα για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη μετάγγισης.

Τέλος, με το ενδιαφέρον 20.000 ατόμων και την ψήφο πάνω από 2.000 στη σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτερες βιτρίνες στην πόλη, με πρώτο το κατάστημα Catwalk (Αρκαδίου 127), δεύτερο το ζαχαροπλαστείο Λαγκουβάρδος (Δρουλίσκου 17) και τρίτο το κατάστημα ZANADU accessories (Αρκαδίου 133). Κάθε χρόνο, εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα στολίζουν τις βιτρίνες τους με έμπνευση και φαντασία, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό καλύτερης, πρωτότυπης και δημιουργικής χριστουγεννιάτικης βιτρίνας.