Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, τα λεγόμενα hot spots συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Μάρτιν Φερβέι και της Ανθής Καραγγελή, της συντονίστριας από την πλευρά των ελληνικών αρχών για το hotspot της Λέσβου.
Όπως ανέφερε ο Μ. Φερβέι, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται η Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση αποτελούν «πρόκληση» καθώς αφενός ο αριθμός των αφίξεων είναι τεράστιος και αφετέρου οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, ενώ και το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας ήταν «παρωχημένο». Σε ό,τι αφορά το σχήμα μετεγκαταστάσης το οποίο πρέπει να γίνει «πιο αποτελεσματικό», σημείωσε ότι αφενός πρέπει να ενισχυθεί το δυναμικό και αφετέρου να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις επιστροφές όσων δεν είναι επιλέξιμοι για την αναγνώριση ασύλου, οι οποίες σκοντάφτουν τόσο σε οικονομικές δυσκολίες όσο και στην απροθυμία των τρίτων χωρών να τους δεχτούν. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσει τις πρώτες δαπάνες.
Τέλος, σημείωσε πως τρία hotspots (της Λέσβου, της Κω και της Λέρου) θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους και «σύντομα», «στις αρχές Ιανουαρίου» θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δύο (της Σάμου και της Χίου).
Η Ανθή Καραγγελή , υπογράμμισε πως η μέθοδος καταγραφής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο με βάση την οποία λειτουργούν τα hot spots είναι η ίδια με πριν, ωστόσο ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος και γι’ αυτό υπάρχουν δυσκολίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περισσότερες από 135.000 αφίξεις στη Λέσβο κατά το μήνα Οκτώβριο.
Η ίδια τόνισε επίσης πως υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φτάνουν οι μετανάστες στη Λέσβο, όπως για παράδειγμα ότι φτάνουν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, τα οποία είναι συνήθως δύσκολα προσβάσιμα. Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, σημείωσε πως έχουν φτάσει στις 1000-1100 οι θέσεις υποδοχής στο hot spot της Μόριας, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν έτοιμοι δύο ακόμα σταθμοί καταγραφής, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός καταχωρήσεων ανά ημέρα. Τέλος, η Α. Καραγγελή, αναφέρθηκε και αυτή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως έγινε πρόσφατα με το Πακιστάν, ενώ υπογράμμισε πως η «πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία» κάτι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ως «ευρωπαϊκή οικογένεια».