Προς τα ΤΕΙ στρέφονται ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι όπως προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με μελέτη της «Καθημερινής», οι θέσεις σε Νομική, Φυσικοθεραπεία, Μηχανολογία και Λογιστικά είχαν το 2010 τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα, εντυπωσιακή είναι η στροφή των υποψηφίων προς τα ΤΕΙ με καλές επαγγελματικές προοπτικές.
Αυτά προκύπτουν από τον τρόπο που επέλεξαν τις σχολές οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πέρυσι, πρώτη χρονιά που υπέβαλαν το μηχανογραφικό δελτίο υπό το βάρος των επιπτώσεων και του φόβου της οικονομικής κρίσης. Επίσης, το 2010 οι απόφοιτοι Λυκείου γύρισαν την πλάτη σε σχολές που ως βασική επαγγελματική προοπτική έχουν την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα.
Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων του 2009 και 2010 και κυρίως η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων, αποκαλύπτει στοιχεία που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις τάσεις στη ζήτηση των σχολών φέτος τάσεις που θα επηρεάσουν την πτώση των βάσεων (περιορίζοντας ή επιτείνοντάς την) λόγω των χειρότερων σε σχέση με πέρυσι επιδόσεων των φετινών 85.600 υποψηφίων που διεκδικούν μία από τις 66.400 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία για τις σχολές με τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτων προτιμήσεων το 2010 σε σχέση με το 2009 – και όχι με βάση τις σχολές με τις πιο πολλές πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων (π.χ. Ιατρική Αθηνών παραμένει πρώτη με 1.251 προτιμήσεις, αλλά η Φυσικοθεραπεία Αθήνας είχε μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με το 2009) – προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:
– 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές): Η Νομική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτων προτιμήσεων, καθώς και η Αγγλική Φιλολογία και η Ψυχολογία. Αντίθετα, σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης της χώρας κατεγράφη πτώση των προτιμήσεων, διότι οι υποψήφιοι φοβήθηκαν ότι θα μείνουν αδιόριστοι.
– 2ο πεδίο (θετικές επιστήμες): Το τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις, δείχνοντας ότι οι τέχνες εξακολουθούν να αποτελούν πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων. Η Βιολογία γοητεύει επίσης πολλούς, αλλά και η Πληροφορική και τα Μαθηματικά αυξάνουν τις προτιμήσεις. Αξιοσημείωτη αύξηση πρώτων προτιμήσεων εμφάνισαν τα ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας Θεσσαλονίκης και Προσχολικής Αγωγής Αθήνας λόγω έδρας και των καλών επαγγελματικών προοπτικών που προσφέρουν σε σχέση με άλλα ΤΕΙ του πεδίου.
– 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας): Η φυσικοθεραπεία, η αισθητική, η λογοθεραπεία αποτελούν πρώτη επιλογή για όλο και περισσότερους υποψηφίους. Μάλιστα, από τις σχολές της πρώτης δωδεκάδας οι δέκα είναι ΤΕΙ δείχνοντας ότι οι υποψήφιοι έχουν αντιληφθεί τις προοπτικές των παραϊατρικών επαγγελμάτων.
– 4ο πεδίο (πολυτεχνεία, τεχνολογικοί τομείς): Η μεγαλύτερη πτώση στις πρώτες προτιμήσεις σημειώθηκε στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, με 76 λιγότερους υποψηφίους, προφανώς λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Αντίθετα, μεταξύ των τμημάτων με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι ΤΕΙ, κάτι που δείχνει τη στροφή των υποψηφίων στην εκμάθηση μιας τέχνης σε σχολή με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
– 5ο πεδίο (οικονομικά): Οι τέσσερις πρώτες σχολές είναι τμήματα Λογιστικής σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Η εντυπωσιακή αύξηση προτιμήσεων για τα τμήματα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ΤΕΙ σε Καστοριά και Κεφαλλονιά, καταδεικνύει ότι οι υποψήφιοι αξιολογούν τις δημόσιες σχέσεις ως ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.