Σημαντική μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να ταξιδέψουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας, είτε με πλαστά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε κάποιο όχημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου, το τελευταίο τρίμηνο συνελήφθησαν 93 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί 242 μετανάστες, οι οποίοι κατείχαν πλαστά διαβατήρια.
Επίσης, μικρός είναι και ο αριθμός όσων επιχείρησαν να μπουν σε κάποιο πλοίο κρυμμένοι σε όχημα, αφού τους τελευταίους τρεις μήνες συνελήφθησαν στο λιμάνι 32 μετανάστες.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί 115 μετανάστες, οι οποίοι είχαν κρυφτεί σε κάποιο όχημα.
Τα τελευταία στοιχεία δικαιολογούν και την εικόνα που παρουσιάζει η παραλιακή ζώνη της Πάτρας, όπου ελάχιστοι είναι οι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται εκεί προσπαθώντας να βρουν τρόπο για να μπουν κρυφά σε διερχόμενο φορτηγό με προορισμό το λιμάνι.
Όσον αφορά στις εθνικότητες των συλληφθέντων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, οι περισσότεροι ήσαν υπήκοοι Συρίας Ιράκ και Ιράν.
Η σημαντική μείωση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επιλέγουν τα βόρεια σύνορα της χώρας.
‘Αλλωστε, για να κάνουν το ίδιο ταξίδι από το λιμάνι της Πάτρας θα πρέπει να απευθυνθούν τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης και να πληρώσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα πλαστό διαβατήριο, που μπορεί και να τους κοστίσει μέχρι και 1.200 ευρώ.
Ταυτόχρονα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της σύλληψης, που σημαίνει ότι ο μετανάστης θα χάσει χρόνο με όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να τα ταξιδέψουν μέσω του λιμανιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι μετανάστες είτε έχουν την δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα για το συγκεκριμένο ταξίδι, είτε έχουν πειστεί από τα κυκλώματα των διακινητών, πως δεν πρόκειται να εντοπιστούν.