Ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και η υπέρμετρη επιβάρυνση που υφίστανται πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα μαζικά προσφυγικά ρεύματα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης, τόνισε σήμερα στη Ρώμη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος που συμμετέχει σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού για το προσφυγικό.
«Η καθολική και αδιάκριτη πρόσβαση στην υγεία, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για τους πρόσφυγες/μετανάστες και προτεραιότητα για τη χώρα μας. Από πλευράς μας, έχουμε ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να διαθέτουμε τη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά ταμεία, τόνισε ο κ. Μπασκόζος.
Μάλιστα ανέφερε ότι 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν τύχει νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστος που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος έχει καταγραφεί, όπως είπε, αύξηση 42% σε διακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε σύγκριση με το 2014, ενώ η αύξηση αυτή κατά την περίοδο αιχμής (Ιούνιο έως Νοέμβριο) άγγιξε το 103%.
«Ενδεικτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, 689.686 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου. Πάνω από 3.500 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα, σε ημερήσια βάση, ξεπερνά τις 4.950» τόνισε ο γγ Δημόσιας Υγείας και επισήμανε:
Α) Για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των προσφύγων χρησιμοποιείται το σύστημα διάγνωσης και έγκαιρου εντοπισμού ασθενών (triage) στα σημεία εισόδου του Ανατολικού Αιγαίου.
Β) Έχει γίνει οργάνωση ιατρείων σε ημερήσια βάση στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, 24ωρη λειτουργία των ιατρείων στις προσωρινές Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας στην Αττική.
Γ) Έχουν μεταφερθεί δυο Κινητές Μονάδες του Ερυθρού Σταυρού στη Μακεδονία, κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των προσφύγων στα σύνορα με FYROM.
«Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε από τη λογική της απώθησης στη λογική της υποδοχής» είπε ο Γιάννης Μπασκόζος και τόνισε ότι ο κυριότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι οι θάνατοι που προκύπτουν κατά την απελπισμένη προσπάθεια των προσφύγων-μεταναστών να περάσουν τη θάλασσα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου .
Κατέληξε λέγοντας ότι οι δράσεις για την πλήρη κάλυψη της υγείας των προσφύγων περιλαμβάνουν: Άμεση διάσωση και αντιμετώπιση της υποθερμίας και των τραυματισμών. Ταυτοποίηση και βασικός υγειονομικός έλεγχος στα hot spots. Πρόληψη, εμβολιασμοί και ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και θεραπεία επειγουσών καταστάσεων, όπως η πνευμονία, αλλά και ψυχοσωματική υποστήριξη.