Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Φίλιππος Τσαλίδης, παραβρέθηκε χθες Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, στην τελετή εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, της Πρωθυπουργού κας Βασιλικής Θάνου, πολιτικών και τοπικών αρχών και φορέων.

Ο χαιρετισμός του Υφυπουργού, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, ήταν ο εξής:

«Οι πολιτικές συγκυρίες συνέτειναν, ώστε σήμερα να βρίσκομαι στη θέση του οικοδεσπότη και να σας υποδεχτώ μαζί με όλους τους συμπολίτες μου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Υπάρχει μία τάση να υποβαθμιστεί η σημασία της σημερινής διοργάνωσης, επειδή η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και η ατμόσφαιρα προεκλογική. Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, έχει υποχωρήσει για προφανείς λόγους, ο πανηγυρικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων. Ένας χαρακτήρας, όμως, που είχε προσδώσει κάποιες φορές επιφανειακότητα στο θεσμό και είχε μετατοπίσει το ενδιαφέρον, από την ουσία και την αξία μιας Διεθνούς Έκθεσης με πρωτοπορία, καινοτομία, εφευρέσεις, νέες ιδέες.

Ωστόσο, η δική σας παρουσία εδώ κύριε Πρόεδρε, τη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή, η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, ανατρέπει την τεχνητή αυτή εικόνα της προσωρινότητας. Είναι η δική σας παρουσία εδώ, που δηλώνει τη σημασία της ΔΕΘ, ως θεσμού που έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό συμβάλει, βεβαίως, και η παρουσία της Πρωθυπουργού.

Επιθυμώ να υπογραμμίσω αυτόν τον ιδιαίτερο συμβολισμό, δεδομένου ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος τα 89 χρόνια της, σχεδόν αιωνόβια, από το 1926, αλλά μόνο 80 εκθέσεις. Ξεκίνησε μετά από μία μεγάλη καταστροφή για τον ελληνισμό, μέσα στη ζοφερή δεκαετία του 1920, για να εμπνεύσει ελπίδα και αισιοδοξία για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε φορά, έχουμε ανάγκη να ανανεώσουμε αυτό το μήνυμα. Ο κόσμος της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού είναι παρόν και μας δίνει τη δύναμη να βαδίσουμε τον δρόμο του μέλλοντος. Και νομίζω, ότι πράγματι αυτές είναι οι αστείρευτες δυνάμεις που έχει η χώρα. Ο πλούτος των ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης, τα ευρηματικά και ανήσυχα μυαλά, η ισχυρή θέληση και δυνατότητα να γεννιούνται νέες ιδέες, μας εμπνέουν την πεποίθηση ό,τι θα υπερβούμε τη δύσκολη ώρα και θα προχωρήσουμε.

Είναι οι νέοι επιχειρηματίες, οι νέοι επιστήμονες, κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν φοιτητές μας κύριε Πρόεδρε, τους γνωρίζαμε, τους ξεχωρίσαμε, αυτοί είναι που θα στηρίξουν το μέλλον της πατρίδας μας. Εμείς, οι δάσκαλοί τους, οι πολιτικοί, η ηγεσία αυτής της χώρας, έχουμε χρέος να μην τους απογοητεύσουμε».