Επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, αποστέλλει η ΚΕΔΕ, ζητώντας να ενημερωθεί αν έχει τελικά υποβληθεί από την κυβέρνηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γραπτό αίτημα, για την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ. Το θέμα ετέθη για άλλη μια φορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, όπου τονίστηκαν οι επιπτώσεις που θα έχει τόσο για τη χώρα όσο και για τους Δήμους , η μη έγκαιρη ολοκλήρωση και αποπληρωμή των έργων αυτών. Προς την κατεύθυνση ξεμπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης των έργων, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να επιδιώξει συναντήσεις με τους αρμόδιους ευρωπαίους αξιωματούχους. Κατά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, αν δεν έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα θα πρόκειται για «τεράστιο πολιτικό και άλλων διαστάσεων θέμα».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΚΕΔΕ από 191 μέχρι στιγμής δήμους, τα έργα που έχουν σταματήσει ανέρχονται σε 459 και ο πρόεδρό της, κ. Πατούλης , εκτιμά ότι μετά την αποστολή στοιχείων και από τους υπολοίπου δήμους «η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα είναι πολύ χειρότερη». Η ΚΕΔΕ υπολογίζει από 3,5 μέχρι και 5 δισ. Ευρώ τη ζημιά που θα προκληθεί στους Δήμους όλης της χώρας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση στο ΕΣΠΑ επισημαίνοντας και τον κίνδυνο που ελλοχεύει να κληθούν οι Δήμοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τα έργα αυτά.
Όπως τονίστηκε, τόσο από τον κ. Πατούλη όσο και από άλλα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, «χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους». Για αυτό το λόγο, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προβεί σ΄όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική «θωράκιση» των Δήμων όσο και των αιρετών στελεχών τους, έναντι όλων αυτών. Επίσης υπογραμμίσθηκε, ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κεντρική κυβέρνηση αφού «τα έργα έχουν ‘παγώσει’ εξαιτίας της αδυναμίας της να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη». Ο κ. Πατούλης κατήγγειλε ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν έχει λάβει από τη περιφέρεια Αττικής τα απαιτούμενα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για έργα ΕΣΠΑ.
«Κι αυτό έχει συμβεί, είπε, γιατί η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε αντί να διαθέσει τα χρήματα που έχει για έργα στους Δήμους, να τα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της περίφημης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφίσει η απελθούσα Κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα σήμερα τα χρήματα αυτά να λείπουν από το Ταμείο της Περιφέρειας και να μην είναι δυνατή η εκταμίευσή τους για να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεση μιας σειράς απαραίτητων έργων». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, επισήμανε ότι εκτός των άλλων τα έργα αυτά, αν δεν υπάρξει παράταση, θα μείνουν και ημητελή –γιαπιά, διότι δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ολοκλήρωσή τους, επειδή «από το 2016 είναι όλο υποθηκευμένο από το «Μνημόνιο 3».
Μεταξύ άλλων πρότεινε, αν δεν υπάρξει παράταση, όσα έργα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, να μεταφερθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» ανάφερε ότι το θέμα είχε τεθεί «από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στη διαπραγμάτευση».