Χαώδης η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου συνωστίζονται πλέον πάνω από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν ή να αναχωρήσουν με κάποιο πλοίο για τον Πειραιά.
Σήμερα, αναχώρησαν περί τα 1.800 άτομα για Πειραιά με το πλοίο «Τέρα τζετ», ενώ το απόγευμα με πλοίο της γραμμής θα αναχωρήσουν περί τα 400 μόλις άτομα. Τα μεσάνυχτα θα αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προερχόμενο από Κάλυμνο και Κω. Από τη Μυτιλήνη δεν πρόκειται να παραλάβει περισσότερα από 700 άτομα.
Κι ενώ αγωνιωδώς αναζητούνται λύσεις, με επιστολή του στον Κεντρικό Λιμενάρχη Μυτιλήνης και τον Αστυνομικό Δ/ντή Λέσβου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης ζητά να υλοποιηθεί προηγούμενη απόφαση σε ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων φορέων για το μεταναστευτικό πρόβλημα της Λέσβου, να σταματήσει οριστικά η καταγραφή των μεταναστών στον λιμένα της Μυτιλήνης. Κι αυτό ως τρόπος εκκένωσης του λιμανιού και ακύρωσης των επιπτώσεων που αυτή η κατάσταση δημιουργεί στη ζωή της πόλης.
«Για διαφόρους λόγους καθυστέρησε η υλοποίηση της απόφασης αυτής», σημειώνει ο κ. Γιαννέλλης ο οποίος ζητά «άμεσα να μεταφερθεί ο χώρος της καταγραφής στη Μόρια κι επικουρικά σε ιδιωτικό χώρο, που θα υποδείξει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οριστικοποίησή του».
Μόνο για όσους μετανάστες φεύγουν την ίδια μέρα πρέπει να χρησιμοποιείται το λιμάνι «και με ευθύνη σας», υποστηρίζει ο Γιάννης Γιαννέλλης ο οποίος και ζητά από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου «να συνδράμει το Λιμενικό με κάθε τρόπο. Εννοείται ότι πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα υπάρχει συνεννόηση με τον δήμαρχο Μυτιλήνης», καταλήγει ο κ. Γενικός Γραμματέας Αιγαίου.
Τη δραματική κατάσταση που πλέον έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης το οποίο έχει καταληφθεί από μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλει με επιστολή του σε κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Σωτήρης Ζαμτράκης.
«Ολοκληρώθηκε η οριστική κατάληψη του επιβατικού λιμανιού της Μυτιλήνης από μετανάστες και πρόσφυγες. Ολοκληρώθηκε η πλήρης καταστροφή όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων. Είναι αδύνατη η παροχή κάθε υπηρεσίας στα επιβατικά και φορτηγά πλοία και στα τουριστικά σκάφη. Όλη η έκταση του λιμανιού έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή και χώρο υπαίθριων αφοδευτηρίων. Ο κίνδυνος μολύνσεων μετά τη μόνιμη ρύπανση είναι ορατός. Εξεγέρσεις και συγκρούσεις όχι μόνο μεταξύ των ιδίων των προσφύγων, αλλά και μεταξύ αυτών και των περιοίκων και των κατοίκων της Μυτιλήνης είναι θέμα ημερών ή ωρών».
«Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην πόλη είναι τραγικές» αναφέρει ο κ. Ζαμτράκης ο οποίος καλεί τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τους αναπληρωτές υπουργούς Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τους βουλευτές Γιάννη Ζερδελή, Χαράλαμπο Αθανασίου και Σταύρο Τάσσο και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης:
– Να επισκεφθούν τώρα το λιμάνι για να αποκτήσετε άποψη.
– Να απομακρύνουν το κέντρο καταγραφής από τον αύλειο χώρο του κολυμβητηρίου, τώρα.
– Να αποδώσουν το λιμάνι της πόλης στους δικαιούχους και τους νόμιμους χρήστες του, απομακρύνοντας τους καταληψίες από αυτό.
– Να αποκαταστήσουν άμεσα τις καταστροφές.
«Ερωτώ κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο αυτής της χώρας και της πόλης. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Κάνω έκκληση στους Μυτιληνιούς και τους Λεσβίους να επιδείξουν, όπως μέχρι σήμερα, τη δέουσα ψυχραιμία. Καταγγέλλω όσους με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας έχουν συντελέσει στο να ζουν πρόσφυγες και Μυτιληνιοί κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες και συγχαίρω Αστυνομικούς και Λιμενικούς για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους» αναφέρει ο Σωτήρης Ζαμτράκης.
Τέλος, παραστάσεις διαμαρτυρίας των πολιτών της Μόριας και της Παναγιούδας έγιναν χθες στην περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και στο δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Αίτημα όλων η ενεργοποίηση της Πολιτείας στην κατεύθυνση της προστασίας της ζωής, της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων των χωριών στο βόρειο τμήμα της Μυτιλήνης από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν πέριξ του καταυλισμού της Μόριας περιμένοντας να ταυτοποιηθούν και να κινηθούν στο λιμάνι περιμένοντας εκεί να αναχωρήσουν για Πειραιά.