Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του Πεδίου του Άρεως.

Όπως εξήγησαν μέλη της Πρωτοβουλίας, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει κουζίνα, υγειονομική περίθαλψη, δημιουργική απασχόληση παιδιών, ομάδες επικοινωνίας, διανομής και καθαριότητα.

«Δεν είμαστε εδώ να αντικαταστήσουμε την κρατική μηχανή, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι τελείως απούσα, αλλά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο Ναζίμ, μέλος της Πρωτοβουλίας. Παράλληλα, τόνισε πως η κίνησή τους είναι αλληλέγγυα, όχι φιλανθρωπική, καθώς και οι ίδιοι οι πρόσφυγες συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις αποφάσεις.

Η παρουσία της Πρωτοβουλίας είναι καθημερινή στο Πεδίο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Αζίζ, εξήγησε πώς οργανώθηκε η κουζίνα, όπου μια ομάδα μαγειρεύει κάθε μέρα 2 γεύματα, εδώ και 2 βδομάδες, ενώ ετοιμάζει και 300 λίτρα τσάι την ημέρα.

Η ομάδα Υγείας κάνει 2 βάρδιες την ημέρα και στελεχώθηκε στην αρχή από μέλη της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων και αμέσως πλαισιώθηκε από αλληλέγγυους γιατρούς, φοιτητές της Ιατρικής και ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίστηκε 5 με 6 φορές και τις 3 είχε μόνο ένα νοσηλευτή. Πηγαίναμε και τους ρωτούσαμε αν χρειάζονται κάτι από εμάς», δήλωσε ο Μπάμπης, μέλος της ομάδας Υγείας. «Όσο για το δήμο Αθηναίων, που τόσο προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πραγματοποίησε μια και μοναδική διανομή φαγητού το οποίο ήταν και ακατάλληλο», υπογράμμισε ο Μπάμπης. Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας, για 8 ημέρες, το κράτος παρείχε μόνο 2 τουαλέτες για 500 άτομα, μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιπες χημικές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, ενώ δεν είχε μεριμνήσει για επιπλέον κάδους σκουπιδιών.

Με μια καταγραφή των αναγκών των προσφύγων ξεκίνησε η ομάδα Υγείας την προηγούμενη Τρίτη, διαπιστώνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν επιδημιολογικά. Σε συνεργασία με διαιτολόγο προσάρμοσαν τα γεύματα, η καθαριότητα οργανώθηκε με 2 καθημερινές βάρδιες, φτιάχτηκαν ντους με τη συμμετοχή των προσφύγων και σύντομα τα κρούσματα διάρροιας και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώθηκαν, συνεχίζει ο Μπάμπης.

Σημείωσε πως όσες φορές έχει χρειασθεί η μεταφορά ανθρώπων στο νοσοκομείο, αυτή έγινε με μέσο της Πρωτοβουλίας, μαζί με ένα διερμηνέα και ένα συνοδό.

Η Μαρία, από την ομάδα επικοινωνίας και διανομής περιέγραψε πως «όλοι δουλεύουμε σαν μια αλυσίδα». Στάθηκε στην άμεση ανταπόκριση που υπήρχε από όλη την Ελλάδα για σκηνές, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κλπ. «Στέλνουμε πράγματα και στο Λαύριο και στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι άνθρωποι εκεί έχουν μεγαλύτερες ανάγκες», πρόσθεσε. Έχει δημιουργηθεί σελίδα στο Facebook με το όνομα «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», με τα τηλέφωνα επικοινωνίας και της καθημερινές ανάγκες του «μικρού χωριού» να ανανεώνονται κάθε μέρα. «Παίρνουμε μηνύματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν», είπε η Μαρία.

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, η ομάδα «Νεφέλη» απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά. «Εκτός από το παιχνίδι, μαθαίνουν τα παιδιά, σε συνεργασία με ένα παιδίατρο, θέματα υγιεινής», ανέφερε ο Τάσος.

Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης, παιδάκια έπαιζαν τριγύρω, σκορπώντας μια ανάσα δροσιάς στους μεγαλύτερους που αναζητούσαμε μια σκιά κάτω από τα δέντρα. Κατά διαστήματα έφτανε κόσμος, που παρά την κάψα του μεσημεριού, συνέχιζε και έφερνε πράγματα. Καθόταν να ξεκουραστεί και έπιανε κουβέντα με τους χαμογελαστούς, νέους συγκατοίκους του, έστω και προσωρινούς, στην Αθήνα.