Παρά την αναμενόμενη λόγω της κρίσης αύξησης του αριθμού των αιτημάτων στους βρεφικούς- παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των ΚΔΑΠμεΑ, οι Δήμοι ζητούν την απορρόφηση του αντίστοιχου με πέρσι αριθμού παιδιών.
Βασικό τους αίτημα να μην ισχύσει η εφαρμογή του μέτρου της οριζόντιας μείωσης των πιστοποιημένων θέσεων των αντίστοιχων δομών των δήμων κατά 30%, διότι θα έχει ως συνέπεια, δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.
Σύμφωνα με το κ. Δανιηλίδη, το ύψος της χρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ, έναντι 200 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ απαιτείται να φτάσει στα 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν.
Και πέρσι επιχειρήθηκε να ισχύσει το μέτρο της μείωσης κατά 30%, αλλά μπροστά στην έντονη αντίδραση της Αυτοδιοίκησης και του γονεϊκού κινήματος, αποσύρθηκε. Έτσι, από τις αρχικά (αν ίσχυε το μέτρο) 70.000 τοποθετήσεις παιδιών στις δημοτικές δομές, τελικά απορροφήθηκαν περίπου 85.000, αφήνοντας όμως και πάλι έξω περίπου 25.000 παιδιά. Κι αυτά, ενώ το 2013 είχαν εγγραφεί 98.188 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.
Την περσινή περίοδο (Σεπτέμβριος 2014-Μαιος 2015) οι αιτήσεις ανήλθαν σε 111.279 ενώ για την περίοδο 2015-2016 η αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τις 120.000.
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, η αναγκαστική περικοπή του 30% των πιστοποιημένων θέσεων ευνοεί «σε προκλητικό βαθμό τους μεγαλοϊδιοκτήτες εκπαιδευτικών συγκροτημάτων, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που επιδιώκουν να διατηρούν κενές θέσεις στις δομές τους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ελεύθερα και να εισπράττουν υψηλά τροφεία».