Το Safe Water Sports είναι μια κοινωνική μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει σαν βασικό στόχο τη συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλεια και πρόληψης ατυχημάτων.
H δράση του Safe Water Sports κινείται σε 3 βασικούς άξονες:
1) Την ενημέρωση των πολιτών (ελλήνων και ξένων επισκεπτών) για τα θέματα ασφάλειας και τους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής.
2) Την προβολή και διαφήμιση των θαλάσσιων σπορ που γίνονται στην χώρα μας καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν, ώστε, οι έλληνες πολίτες αλλά κυρίως οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας να μπορούν να αναζητήσουν την επιχείρηση που ψάχνουν, συνδυάζοντας πληροφορίες όπως τοποθεσία, θαλάσσιο σπορ που θέλουν να κάνουν, τον καιρό, τους εκπαιδευτές και πολλά άλλες.
3) Την υποβοήθηση της πολιτείας για την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και βελτίωση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με την ασφάλεια.
Αναγκαιότητα
Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό κατέχει η Ελλάδα, την ώρα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση. Κατά μέσο όρο πνίγονται στην Ελλάδα 400 άνθρωποι. Το 80% είναι άνδρες, ενώ κατά μέσο όρο πνίγονται 35 παιδιά και έφηβοι.
Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό περίπου 67% των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Κάθε χρόνο 50,000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 100 άτομα είναι θύματα δυστυχημάτων στην θάλασσα και το νερό.
Κύρια αιτία για τους πνιγμούς παιδιών καθώς και για τα ατυχήματα είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο νερό και την θάλασσα.
Η συμμετοχή των πολιτών
To Safe Water Sports ζητάει από του πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν την πρωτοβουλία με τους ακόλουθους βασικούς τρόπους:
1) Να ενημερωθούν από web site και τις εφαρμογές για smartphones του Safe Water Sports για τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσω αναψυχής και να απαιτούν την εφαρμογή αυτών.
2) Να διαδώσουν μέσω των social media αλλά και με όποιο άλλο τρόπο μπορούν την πρωτοβουλία ώστε να συμβάλλουν στη ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας.
3) Να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ που επέλεξαν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους ώστε να συμβάλλουν στην ανάδειξη και επιβράβευση των επαγγελματιών που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες με σεβασμό στην ασφάλεια.