Να μην αποκλείσει τη συνέχιση της λειτουργίας των «συστημάτων» διαχείρισης απορριμμάτων ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, στο οποίο θα παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
Στη συνέντευξή του, επίσης, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν διάφορες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων (όπως η πυρόλυση) και κάνει λόγο για ιδεοληψίες που υπάρχουν στη χώρα μας.
Ακόμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι αυτό που προέχει για την εφαρμογή του ΕΣΔΑ είναι η γρήγορη χωροθέτηση των «πράσινων σημείων».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Πατούλη:
Ερ: Στην αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι πτυχές εκείνες που το διαφοροποιούν από το ισχύον και δεύτερον πού συμφωνεί και πού διαφωνεί η ΚΕΔΕ;
Απ: Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός στη χώρα ο οποίος να μην αρχίζει και να μην τελειώνει πάντα βιαστικά και που τελικά δεν θα ισχύσει. Θέλουμε έναν εθνικό σχεδιασμό που να έχει μπει σε διαβούλευση και γι αυτό ζητήσαμε να διαρκέσει ένα μήνα τουλάχιστον. Αύριο με τον κ. Τσιρώνη θέλουμε να δούμε πως ακριβώς θα διαχειριστούμε τα ζητήματα της ανακύκλωσης, πως θα ελαττώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα σύμμεικτα σκουπίδια και φυσικά πως οι δήμοι θα μπορέσουν να χωροθετήσουν γρήγορα αυτό το αυτονόητο τα «πράσινα σημεία», τα ΚΔΑΥ και τα σημεία κομποστοποίησης. Είναι θέματα τα οποία θα έπρεπε σαφέστατα να έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση φθάσαμε στο σημείο όπου πολλοί δήμοι και ιδιαίτερα νησιωτικοί πληρώνουν και θα πληρώσουν αρκετά πρόστιμα από αδυναμία να λειτουργήσει η κεντρική εξουσία και το κράτος όπως θα έπρεπε. Όλα αυτά στην αυριανή μας συζήτηση θα τεθούν από εμάς για να υπάρξουν και οι ανάλογες απαντήσεις.
Ερ: Υπάρχουν κάποια σημεία πρόεδρε που διαφωνεί η ΚΕΔΕ;
Απ: Κοιτάξτε, η ΚΕΔΕ διαφωνεί με το γρήγορο όπως επίσης το να αφήσουμε την εμπειρία που μπορεί να υπάρχει μέσα από τις εταιρίες που ήδη λειτουργούν στον τομέα της ανακύκλωσης και ουσιαστικά να τις καταργήσουμε χωρίς μεταβατικό στάδιο βάζοντας μόνο κρατικές δομές. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε αδυναμία να αξιολογούμε το υπάρχον καθεστώς και να το δυναμώνουμε στο επίπεδο της ανακύκλωσης ώστε να υπάρξει γρηγορότερη δυνατότητα αφαίρεσης τόνων από τα σύμμεικτα σκουπίδια υπέρ των δημοτών και υπέρ των δήμων.
Ερ: Η θέση δηλαδή της ΚΕΔΕ είναι στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα να παραμείνουν τα «συστήματα» ως έχουν έτσι δεν είναι;
Απ: Βεβαίως, πρέπει να παραμείνουν τα συστήματα και φυσικά να δούμε κανόνες πως αυτά θα μπορούσαν και να δυναμώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης των πολιτών στην ανακύκλωση που μπορεί να ξεκινήσει από την πηγή, από τον ίδιο τον καταναλωτή. Αλλά και συγχρόνως θα έλεγα επίσης πρέπει να δούμε μερικές ιδεοληψίες που υπάρχουν στη χώρα μας ενώ δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως της πυρόλυσης, όπως της θερμικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τα σκουπίδια και φυσικά αυτά πως μπορούν να έρθουν ως ανταπόδοση τους ίδιους τους πολίτες.