Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο χρόνο τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης με στόχο τους χρήστες των υπηρεσιών «e-banking» των τραπεζών αλλά και των ΑΤΜ. Η λεία των επιτηδείων που κάθε χρόνο φτάνει τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. και τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 3.000!
Χαρακτηριστική μέθοδος εξαπάτησης των ανυποψίαστων χρηστών «e-banking» είναι η αποστολή ενός e-mail με φαινομενικό αποστολέα την ίδια την τράπεζα. Το κείμενο του μηνύματος συνήθως αναφέρεται σε προβλήματα ασφαλείας και παραπέμπει τον χρήστη σε ιστοσελίδα – απομίμηση της επίσης σελίδας της τράπεζας. Εκεί το υποψήφιο θύμα καλείται να δώσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού ή της κάρτας του και στη συνέχεια οι επιτήδειοι πραγματοποιούν συναλλαγές χρεώνοντας τους λογαριασμούς αυτούς. Ωστόσο, οι «ηλεκτρονικοί ληστές» χρησιμοποιούν και άλλες παραινέσεις μέσω e-mail με τελικό στόχο πάντα να «πείσουν» το θύμα να παραχωρήσει οικειοθελώς τα στοιχεία του.
Ιδιαίτερη «εφευρετικότητα» επιδεικνύουν ακόμη και οι ληστές των ΑΤΜ. Κινούμενοι συνήθως σε συμμορίες, τοποθετούν ειδικές μεταλλικές τάπες στην έξοδο των χρημάτων. Ο χρήστης όταν προσπαθήσει να κάνει ανάληψη, ο λογαριασμός του θα χρεωθεί κανονικά, αλλά ο ίδιος δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα του. Μέχρι να ειδοποιήσει την τράπεζα, οι δράστες που παρακολουθούν το μηχάνημα, θα δράσουν άμεσα αφαιρώντας την τάπα και μαζί, τα λεφτά της ανάληψης. Άλλες μέθοδοι είναι η τοποθέτηση ειδικών μεμβρανών ή μικροκαμερών στην υποδοχή της κάρτας που διαβάζει τη μαγνητική επιφάνεια και υποκλέπτει τον κωδικό. Τέλος, μπορεί να πλησιάσουν τον χρήστη την ώρα της συναλλαγής, και να πετάξουν κάτω ένα χαρτονόμισμα. Όταν ο ανυποψίαστος χρήστης θα σκύψει να το πιάσει, αστραπιαία αντικαθιστούν την κάρτα του με μια άλλη.
Χρήσιμες συμβουλές κατά τη χρήση του ΑΤΜ
-Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN.
-Προτιμήστε ΑΤΜ σε εσωτερικούς χώρους.
-Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος.
-Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα.
-Αν σας προσεγγίσουν λέγοντας σας ότι σας έπεσαν χρήματα ελέγξτε άμεσα αν έχετε τη σωστή κάρτα αναλήψεων.
-Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας ή ένα χαρτί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό.
Οδηγίες για να μην πέσετε θύμα «e- κλοπής»
-Είναι απαραίτητο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με τον οποίο ο χρήστης συνδέεται στο Internet να διαθέτει πρόγραμμα ελέγχου ιών.
-Ο πελάτης πρέπει να αποφεύγει να αποκαλύπτει εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε οι τράπεζες, δεν ζητούν ποτέ από το χρήστη να αποκαλύψει εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα, όπως τον κωδικό User ID, τον μυστικό Password, αριθμούς λογαριασμών ή καρτών κ.λπ., μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ούτε στέλνουν στους χρήστες εμπιστευτικές πληροφορίες με τέτοιο τρόπο.
-Αντίστοιχα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνει κάποιος τα στοιχεία του σε μηνύματα άλλων εταιριών.
-Όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε ηλεκτρονικές συναλλαγές, συνδεθείτε απευθείας με την ιστοσελίδα της τράπεζας και όχι μέσω εξωτερικού συνδέσμου.
-Τέλος, καλό είναι να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε στο e-banking.