Τη Χαβάη ανταγωνίζεται η Σαντορίνη στις λίστες με τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς, καθώς χιλιάδες είναι τα ζευγάρια που κάθε χρόνο έρχονται από το εξωτερικό για να τελέσουν το γάμο τους σε κάποιο ελληνικό νησί.

Στη διαφήμιση αυτή της χώρας μας συμβάλλει και η εκπομπή «Nice Day for a Greek Wedding», που προβάλλεται από τα μέσα Μαρτίου, στη βρετανική καλωδιακή τηλεόραση UKTV και όπου η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κεφαλονιά έχουν την τιμητική τους.

Οι Βρετανοί τηλεθεατές είναι συνηθισμένοι σε τηλεοπτικές σειρές του τύπου «Τέσσερις Γάμοι», όπου οι νύφες μαλλιοτραβιούνται για το ποια θα κερδίσει τον ονειρεμένο μήνα του μέλιτος. Το «Nice Day» αποτελεί ένα υβριδικό είδος, κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και ριάλιτι το οποίο επικεντρώνεται σε ξένα ζευγάρια που έχουν επιλέξει να παντρευτούν στην Ελλάδα.

Το κανάλι υποστηρίζει ότι μετά την επιτυχία της ταινίας «Μama Mia», η Ελλάδα έχει γίνει εκλεκτός προορισμός για τους 50.000 Βρετανούς που αποφασίζουν να παντρευτούν στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

«Οι γάμοι μεταξύ Βρετανών αποτελούν σχεδόν το 65% των γάμων που οργανώνουμε κάθε χρόνο» δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» η κ. Λίλα Κωνσταντινίδη από το πρακτορείο Heliotopos στη Σαντορίνη.

«Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο ελληνικός καλός καιρός, η ισχυρή κουλτούρα και η ιστορία, αλλά και το χαμηλότερο κόστος του γάμου σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό τον τρόπο, τα ζευγάρια συνδυάζουν και τον μήνα του μέλιτος», συμπληρώνει η κ. Κωνσταντινίδη.

Στην Κεφαλονιά τα ποσοστά αλλάζουν. Το 50% των γάμων που οργανώνει η Βρετανίδα Rachael Antonatos, η οποία «τρέχει» με τον Ελληνα σύζυγό της το www. cephalonia-concie-rge. com, αφορά «Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς και Ελληνοκαναδούς, που αναζητούν μια καθαρά παραδοσιακή τελετή, χωρίς να φοβούνται τα υψηλά κόστη.