Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο από την πλευρά της εν γένει λειτουργίας τους, όσο και ειδικά της παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις, ενώ ειδικά για την 6η Δημοτική Κοινότητα υπήρξε διαφοροποίηση, ανάμεσα στην παράταξη Καμίνη, σε επίπεδο Κοινοτικού Συμβουλίου και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα όσον αφορά την παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η παράταση λειτουργίας για τις καθημερινές και την Κυριακή μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και τις Παρασκευές, τα Σάββατα, τις αργίες και τις παραμονές αργιών μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Η απόφαση θα ισχύσει κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφορά τους κλειστούς χώρους και τα καταστήματα με ηχομόνωση και εν γένει καταστήματα που δεν έχουν στο παρελθόν σφραγιστεί. Αντιρρήσεις εκφράστηκαν εκ μέρους τόσο κατοίκων όσο και καταστηματαρχών, καθώς οι μεν πρώτοι διαμαρτύρονταν ότι σε συγκεκριμένες και επιβαρυμένες περιοχές, όπως: Θησείο, Γκάζι, Ψυρρή και Πανόρμου, δεν τηρείται τίποτα και οι κάτοικοι υποφέρουν τα βράδια από την ηχορύπανση, ενώ αντίθετα οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν την ηχομόνωση.
Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, Τάσος Αβραντίνης, ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6.000 μηνύσεις από τις οποίες οι 700 αφορούν το κάπνισμα και οι υπόλοιπες την παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων από τραπεζοκαθισμάτα και την ηχορύπανση. Τόνισε ότι από τις 6.000 μηνύσεις, οι 1.800 αφορούν την 6η Δημοτική Κοινότητα. Πρόσθεσε ότι ενώ βγήκαν 400 αποφάσεις σφράγισης καταστημάτων είναι ζήτημα αν εφαρμόστηκαν τελικά οι δέκα. Πρότεινε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για αποτελεσματικότερες κυρώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σφράγιση με διακοπή του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, πρότεινε την θέσπιση ενός πλαισίου, που μέσα από κατάθεση αγωγών εκ μέρους ομάδων πολιτών θα υποχρεώνει τα καταστήματα στην καταβολή αποζημίωσης στους θιγόμενους πολίτες και αναφέρθηκε και στη δυνατότητα σύνταξης μίας «Μαύρης Λίστας» των καταστημάτων που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Ο Φώτης Προβατάς, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμίνη δήλωσε ότι «χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αφού το υπάρχον λειτουργεί υπέρ της παρανομίας, καθώς και θέσπιση αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού» και διαβεβαίωσε ότι με πρωτοβουλία της παράταξης Καμίνη, τους επόμενους δύο μήνες θα κατατεθεί πρόταση για νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο θέμα θεσμικού πλαισίου, αλλά και θέμα ηθών και νοοτροπίας» και έκανε λόγο για «θύλακες παρανομίας και μέσα στην ΕΛΑΣ», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι λογική πονάει πόδι, κόβει πόδι».
Στο θέμα της προέγκρισης νέων αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της αντιδημάρχου, Νέλλης Παπαχελά, που ηγείται και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για την αναστολή προέγκρισης νέων αδειών, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, για την 1η Δημοτική Κοινότητα (περιοχή Κολωνακίου), την 2η (περιοχή Παγκρατίου-οδού Υμητού) και την 3η (περιοχή Θησείου και Γκαζιού), όπου ήδη ισχύει η αναστολή από το 2009. Για άλλες δημοτικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και η 6η, το θέμα θα εξεταστεί ξανά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα.
Έντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου του Συμβουλίου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, Χριστίνας Βασιλείου, που επικαλέστηκε την απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο (σ.σ. μόνο η παράταξη Καμίνη, καθώς είχε καταψηφίσει η παράταξη του ΚΚΕ, λευκό είχαν ψηφίσει οι παρατάξεις Κακλαμάνη και Ανοιχτής Πόλης, ενώ απουσίαζε από την συζήτηση ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για ένα 6μηνο η προέγκριση νέων αδειών, για όλη την Κοινότητα και για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι νομιμότητας στα υπάρχοντα και να βγουν οι κανονιστικές πράξεις χρήσεων γης για την 6η Κοινότητα.
Υπέρ της απόφασης της 6ης Κοινότητας για αναστολή προέγκρισης αδειών τάχθηκαν ο Γιώργος Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» και ο Πέτρος Κωσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο Νίκος Σοφιανός από την «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στα τέλη Μαΐου να εξεταστεί το ζήτημα της 6ης Κοινότητας, κατά περιοχή και σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αιτήματα των κατοίκων, πρόταση με την οποία συμφώνησε και η «Ανοιχτή Πόλη».