Σε πλήρη απαξίωση οδηγεί ο δήμος της Ξάνθης τη Φιλαρμονική της πόλης. Το αρχαιότερο σωματείο της πόλης με την υπερεκατονταετή ιστορία, παρότι έχει κατακτήσει πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, εντούτοις επιζεί χωρίς κανείς από το Δήμο να δίνει σημασία, όπως καταγγέλουν οι μουσικοί.
Τα μέλη της Φιλαρμονικής, που είναι ερασιτέχνες μουσικοί, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφορία που συναντούν τα τελευταία χρόνια από τους υπεύθυνους του Δήμου και μάλιστα σε μια περίοδο που η μπάντα της Ξάνθης συγκαταλλέγεται στις καλύτερες της χώρας, με την δραστηριότητα που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια.
Με δανεικά όργανα θα εμφανιστεί τη Μεγάλη Παρασκευή !
Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν, στη Φιλαρμονική δεν υπάρχουν όργανα για να γίνει εκμάθηση των πνευστών από τους μαθητές, αρκετοί αναγκάζονται να αγοράζουν δικά τους, ενώ για να καταφέρει η Φιλαρμονική να εμφανιστεί (όπως στη Μεγ. Παρασκευή) οι μουσικοί δανείζονται μουσικά όργανα ! Όμως οι παρακλήσεις των μουσικών για επισκευές έστω (και όχι απαραίτητα αγορά νέων οργάνων) συναντούν μόνιμη άρνηση. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλουν ότι παράγοντες του Δήμου τους έχουν φερθεί ιδιαίτερα απαξιωτικά.
Παρόλα αυτά, οι εμφανίσεις της μπάντας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -κάποιες από αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν «χατιρικές» για πολιτικούς λόγους- όμως οι μουσικοί που ικανοποιούν όλα τα αιτήματα της δημοτικής αρχής, συναντούν τείχη όταν ζητούν επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ήδη συρρικνωμένο κτίριο της Φιλαρμονικής, δεν διαθέτει πια ούτε καθαρίστρια και τα μέλη αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη, ενώ με δωρεές αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της θέρμανσης.
Αποφασισμένοι για αποχή
Οι μουσικοί δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι μετά το Πάσχα, να απέχουν από τις δημόσιες εμφανίσεις. Υπήρξε ήδη η σκέψη να απέχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου αλλά δεν θέλησαν να προκαλέσουν με τη στάση τους. Όμως είναι αποφασισμένοι αν και η στάση του Δήμου απέναντί τους δεν αλλάξει, στις 4 Οκτωβρίου να μην παρελάσουν.
Μέσα σε όλα αυτά, από το πρώτο εξάμηνο του 2010 ο Δήμος έχει σταματήσει να πληρώνει τη συμβολική αποζημίωση των 500-600 ευρώ/ετησίως που αντιστοιχεί στους εκτελεστές της μπάντας για τις περίπου 100 πρόβες και 35 εμφανίσεις που κάνουν σε ένα χρόνο. Οι μουσικοί είναι εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, στις περισσότερες περιπτώσεις και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσουν ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης για το οποίο αδιαφορεί ο ίδιος ο Δήμος της Ξάνθης.
Γ. Ηλιάδης: «Υπερήφανος για τους μουσικούς μου»
Ο Αρχιμουσικός Γιώργος Ηλιάδης –η έλευση του οποίου συνδυάστηκε με την αναγέννηση τς Φιλαρμονικής- ερωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να εμπλακεί στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις των μουσικών με το Δήμο. Ζήτησε μόνο να επισημανθεί ότι αισθάνεται αρκετά υπερήφανος για τους μουσικούς που διαθέτει και το έργο που έχουν παρουσιάσει στην πόλη αυτά τα χρόνια.
Κανένα φως στον ορίζοντα
Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι δραματική στη Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης. Η εντυπωσιακή εικόνα που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια και έχει αποσπάσει επαίνους, μέχρι σήμερα «έκρυβε» την αδιαφορία του Δήμου απέναντι στο πιο ιστορικό τμήμα του. Έστω και την ύστατη στιγμή οι άνθρωποι της Φιλαρμονικής ζητούν επίλυση των προβλημάτων και όπως λένε, αδιαφορούν αν το νομικό πρόσωπο της Στέγης αλλάζει, αλλά ζητούν να τους δώσουν πραγματική σημασία.
πηγή: xanthipress