Με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση ανακαινίστηκε η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 28 Απριλίου στις 19:30.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας την προσφορά και δραστηριότητα του Μουσείου, καθώς και τον πλούτο των πηγών του, ενέκρινε το 2008 τις εργασίες αναδιαμόρφωσης και εξοπλισμού της βιβλιοθήκης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βάση τη μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Στάικου.

Η βιβλιοθήκη θα μπορεί πλέον να φιλοξενήσει δέκα αναγνώστες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και επιτόπιας μελέτης μέσω της ύπαρξης αναγνωστηρίου. Επίσης, βοηθητικοί χώροι δίνουν τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της συλλογής και ασφαλούς αποθήκευσης και συντήρησης των σπάνιων βιβλίων.

Η βιβλιοθήκη εξειδικεύεται στη βυζαντινή τέχνη και τον πολιτισμό της εποχής. Άρχισε να συγκροτείται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το ενδιαφέρον για τη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης στον ελλαδικό χώρο οδήγησε στην ίδρυση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Από τότε έως σήμερα, οι πηγές της εμπλουτίζονται διαρκώς, χάρη σε αγορές, ανταλλαγές, καθώς και δωρεές μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη αριθμεί 15.000 τίτλους, 200 σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών και περίπου 2.500 ανάτυπα. Είναι πλούσια σε βιβλία βυζαντινής τέχνης, κυρίως για τη ζωγραφική, καθώς και σε βιβλία ιστορίας και πολιτισμού, ιστορικές και εκκλησιαστικές γραπτές πηγές, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους μουσείων και εκθέσεων. Διαθέτει αρκετές σπάνιες εκδόσεις του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα.