Από «άσχημη» έως «κακή» αξιολογούν στην πλειοψηφία τους (86,4%) την οικονομική κατάσταση της χώρας τους οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Η Κοινωνική Διάθεση των Ελλήνων Πολιτών στην Ελλάδα», που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Αττική και την Κεντρική Μακεδονία το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 2.285 πολίτες και τα συμπεράσματα, που προέκυψαν, τα εξής:
Επτά στους δέκα πολίτες αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομία της περιοχής, όπου διαμένουν, 45,8% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται για το καλό όλων, 72,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, 74,7% ότι δεν εμπιστεύονται την αξιωματική αντιπολίτευση, 40,1% ότι δεν προβλέπουν κάποιες αλλαγές και 39,9% αναμένουν ότι θα χειροτερεύσει η προσωπική τους οικονομική κατάσταση.
Εξήντα έξι και πλέον στους 100 Έλληνες αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας «θα χειροτερεύσει πολύ» ή «θα χειροτερεύσει» στους επόμενους τρεις μήνες. Σχετικά με τον βαθμό εμπιστοσύνης σε διάφορους θεσμούς, φορείς, οργανισμούς κ.λπ από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι:
Ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τράπεζες είναι χαμηλός. Μόλις ποσοστό 7,8% των ερωτηθέντων τις εμπιστεύονται. Εξάλλου, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Μόλις 2,1% το εμπιστεύονται. Αντίστοιχα χαμηλή είναι και η εμπιστοσύνη του κόσμου στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (3,6%).
Επίσης, 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν τους επαρκούν τα χρήματα για τις τρέχουσες ανάγκες τους και αναγκάζονται να «τραβήξουν» ρευστό από τις καταθέσεις τους.
Έξι στους δέκα ερωτηθέντες επί του αν «υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, αφού εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων δανειστών μας;», απαντούν καταφατικά.
Τέλος, ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία παίρνει ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, καθώς με άριστα το 100 αγγίζει, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 30, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι, τόσο ως προς τη μελλοντική τους προσωπική οικονομική κατάσταση, όσο και ως προς το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά και τη μελλοντική τους ικανότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους με το εισόδημά τους.