Περίπου 250 είναι οι νεφροπαθείς που ζουν στη Μαγνησία, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιμοκαθαρόμενων. Οι 105 από αυτούς επισκέπτονται τρεις φορές την εβδομάδα τη Μονάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τακτική τους αιμοκάθαρση. Ωστόσο η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι μεγάλη. Στη Μονάδα υπάρχουν μόλις τρεις γιατροί, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας έχει επισημάνει εδώ και καιρό τα προβλήματα της Μονάδας και μάλιστα έχει αποστείλει επιστολή ακόμη και στον Πρωθυπουργό, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους. Ο Σύλλογος ζητά την πρόσληψη δύο ακόμη νεφρολόγων αλλά και νοσηλευτριών, όπως και βοηθό θαλάμου.

Παράλληλα θέτει ως κύριο μέλημα των υπευθύνων την προμήθεια του Νοσοκομείου με νέα μηχανήματα, καθώς τα περισσότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μονάδα είναι παλιάς τεχνολογίας και σημειώνονται βλάβες.

Στο μεταξύ, αίτημα του Συλλόγου είναι η πρόσληψη και οικογενειακών ιατρών του ΙΚΑ -μετά τη συνταξιοδότηση δέκα γιατρών το 2010- με ειδικότητες που εξυπηρετούν τους νεφροπαθείς, καθώς οι εναπομείναντες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος αναφέρει πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου έχει δώσει πάνω από 30 νεφρούς. Οι λήπτες νεφρών στη Μαγνησία είναι 81. Από αυτούς οι 18 έχουν πεθάνει, οι δέκα απέβαλαν το όργανο, ενώ οι 41 ζουν με μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Μάλιστα υπάρχει κι ένας Βολιώτης ο οποίος έχει κάνει μεταμόσχευση εδώ και 21 χρόνια και ζει μια φυσιολογική ζωή.

πηγή: Ταχυδρόμος