Εδώ και είκοσι χρόνια γίνεται προσπάθεια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Τη μεγαλύτερη μάχη την έδιναν και συνεχίζουν να τη δίνουν κυρίως οι άνθρωποι που εργάζονται στις δομές ψυχικής υγείας, παλεύοντας για την αποασυλοποίηση.

Όμως λίγο πριν την τρίτη φάση του προγράμματος «Ψυχαργώς», η ψυχιατρική μεταρρύθμιση παραπαίει, μεταξύ περικοπών και πολιτικής αδράνειας, ενώ στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την ψυχική υγεία και μόνο για αυτή, αναξιοποίητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρισιμότητας όπου αν δεν γίνουν τώρα βήματα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη δεν θα γίνουν ποτέ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου. Με 4 εργαζόμενους μόνο – από τις 6 οργανικές θέσεις που προβλέπονται – έχει δεχθεί στα τρία χρόνια λειτουργίας του περίπου 3.500 επισκέψεις, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει διαλέξεις ενημέρωσης, εκθέσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις για τον αποστιγματισμό της νόσου.

Σε ένα νομό που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων και αυτοκτονιών, με συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά που ζητάνε βοήθεια από το Κέντρο, και την Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο σχεδόν πάντα γεμάτη, το ΚΨΥ είναι υποστελεχωμένο, δεν έχει καν διοικητικό προσωπικό εδώ και τρεις μήνες. Παρόλα αυτά μπορεί και στέκεται ακόμη «όρθιο» και προσφέρει έργο.

Πηγή: goodnet.gr