Την ευκαιρία να αυξήσουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με κονδύλια από το πρόγραμμα «LEADER Aλιείας», έχουν οι αλιείς και μυδοκαλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας. Η ενίσχυση φθάνει το 60% για τους ψαράδες, και το 55% για τους μη αλιείς.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013. Εκτός από ιδιωτικές επενδύσεις, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και δημόσιες, όπως η βελτίωση των δύο αλιευτικών καταφυγίων, της Χαλάστρας και της Παραλίας Κυμίνων, αλλά και η δημιουργία Μουσείων Αλιευτικής Ιστορίας, εξηγεί ο συντονιστής του προγράμματος, Γιώργος Πετρίδης, από την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας ΑΝΕΘ.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που η προσέγγιση του προγράμματος Leader εφαρμόζεται σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές», σημειώνει ο Γ. Πετρίδης και προσθέτει ότι το πρόγραμμα αφορά μια μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται ουσιαστικά σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας) και περιλαμβάνει 35.000 κατοίκους.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Ν.Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα στο Ν.Θεσσαλονίκης, τη δημοτική κοινότητα Κλειδίου στο Νομό Ημαθίας και τις δημοτικές κοινότητες Κορινού του Δήμου Κατερίνης και Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, και Πύδνας του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού στο Νομό Πιερίας.