Να προχωρήσουν σε επεμβάσεις στις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς, κάλεσε τους αγρότες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, διότι -όπως ανακοίνωσε- αυτές θεωρούνται απολύτως απαραίτητες, επειδή μειώνουν τους αρχικούς πληθυσμούς ζιζανίων (έντομα, ακάρεα) αλλά και τα αρχικά μολύσματα ασθενειών (μυκητολογικές, βακτηριολογικές).
Σύμφωνα με το Κέντρο, εκτιμάται πως οι χειμερινές επεμβάσεις καθιστούν αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο. Οι χειμερινοί ψεκασμοί συνιστώνται σε οπωρώνες, που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν έντονο πρόβλημα από τους παραπάνω “εχθρούς”. Πάντως, επισημαίνεται, πως πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Για τη μείωση των αρχικών μολυσμάτων των παθογόνων μυκήτων και βακτηρίων συνιστάται, κατά το χειμερινό κλάδεμα, η αφαίρεση και η καύση όλων των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται με ξηρό καιρό. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές, που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των δένδρων από παθογόνα. Όμως, όπου γίνουν μεγάλες τομές, αυτές πρέπει να καλύπτονται με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα. Δένδρα σε προχωρημένο στάδιο προσβολής από μύκητες του ξύλου ή βακτήρια, πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται.
Ειδικότερα, για το φουζικλάδιο των μηλοειδών και τη σεπτορίαση της αχλαδιάς, συνιστάται παράχωμα των πεσμένων φύλλων ή ψεκασμός τους με ουρία, η οποία επιταχύνει την αποσύνθεσή τους. Οι πρακτικές αυτές είναι μεγάλης σημασίας, διότι, όπως διευκρινίζεται, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων των ασθενειών και αποδίδουν τα μέγιστα, όταν εφαρμόζονται σε όλους τους οπωρώνες μηλοειδών μιας περιοχής. Στην περίπτωση που οι παραπάνω πρακτικές έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά την περίοδο του φθινοπώρου, δεν χρειάζεται να επαναληφθούν.