H σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη έχει απασχολήσει τον διεθνή τύπο ο οποίος επικεντρώνεται στην ανησυχία των κατοίκων, την πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης, αλλά και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau μιλάει ο γερμανός γεωφυσικός Κρίστιαν Χύμπσερ ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τους σεισμούς. «Είναι πολύ έντονοι και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία», ανέφερε.

 Ο Χύμπσερ ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιας γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, ερευνά τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης σε στενή συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του.

Όπως αναφέρει η DW, πιστεύει ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και διευκρινίζει: «Μελετήσαμε εντατικά το Κολούμπο. Έχει εκραγεί πέντε φορές στη γεωλογική του ιστορία, με μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια μεταξύ των εκρήξεων. Καθώς η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από λιγότερο από 400 χρόνια, ο κίνδυνος είναι στατιστικά μάλλον μικρός».

Επιμένει ο Τσελέντης για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: «Βλέπετε εσείς καμία ύφεση; Εγώ δεν βλέπω»

Καμία ύφεση στη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης δεν βλέπει ο Άκης Τσελέντης, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τρίτης.

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ συνέστησε προσοχή στους κατοίκους των νησιών που επηρεάζονται από τους σεισμούς στις Κυκλάδες.

«Στο διάγραμμα σας παρουσιάζω του σεισμούς ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 24 ωρών. Τα δύο αστέρια δείχνουν τους δύο σεισμούς 5.1R και 5.0R που έγιναν. Όπως σας είπα και χθες ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ας λένε κάποιοι το γνωστό αφήγημα ότι έχουμε ύφεση. Βλέπετε εσείς καμία ύφεση; ΕΓΏ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ!

(**) Μόλις τώρα στις 8:30 είχαμε και ένα νέο ισχυρό σεισμό 4.9R!».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (17/02) η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ: Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, 20.000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17.400 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό Μ³4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας (1) με μέγεθος M≥4.0, και κανένας (0) με μέγεθος Μ³4.5. O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1. Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.