Ο ξένος Τύπος συνεχίζει να ασχολείται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με την προσοχή όλων να στρέφεται κυρίως στη Σαντορίνη.

Το CNN στην ενότητα «travel» φιλοξενεί ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναφέρει: 

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί της Σαντορίνης, καθώς εκατοντάδες σεισμοί σημειώνονται στον διάσημο τουριστικό προορισμό. 

Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί τις τελευταίες ημέρες. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες άνθρωποι που κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους εθεάθησαν να περιμένουν στο λιμάνι του νησιού, περιμένοντας ένα φέρι για να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Μια δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών Ρίχτερ καταγράφηκε νωρίς την Τρίτη, λίγο πριν από έναν σεισμό 4,9 που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο – ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, περίπου 550 δονήσεις μεγέθους 3,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν στο Αιγαίο, μεταξύ της Σαντορίνης και των κοντινών νησιών Αμοργού και Ίου.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έχει εκτιμήσει ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ακόμη ημέρες, αν όχι εβδομάδες.

Η Σαντορίνη, που ονομάζεται το “Νησί του Instagram της Ελλάδας”, προσελκύει περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αλλά φιλοξενεί μόνο περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το νησί για την ασφάλεια της ηπειρωτικής χώρας.

“Δουλεύω στο νησί, είμαι κάτοικος εδώ και χρόνια. Αλλά σήμερα… κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί αυτό, αυτό που συμβαίνει τώρα στο νησί είναι απίστευτο” είπε στο Reuters ο Τζούλιαν Σινανάι (Julian Sinanaj), ένας 35χρονος κάτοικος.

Πρόσθετες πτήσεις έχουν ανακοινωθεί για να βοηθήσουν τους κατοίκους να φτάσουν σε ασφαλή θέση, με 15 πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα να έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη. 

Τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

“Όλα είναι κλειστά. Κανείς δεν δουλεύει τώρα. Όλο το νησί έχει αδειάσει” είπε στο Reuters η Ντόρι, μια 18χρονη κάτοικος.

Καθισμένη κοντά στα όρια των τεράστιων αφρικανικών και ευρασιατικών τεκτονικών πλακών, η Σαντορίνη δεν είναι ξένη στους σεισμούς, αν και σχεδόν σταθερά σεισμικά γεγονότα όπως αυτό είναι σπάνια.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί

Το νησί φημίζεται για την καλντέρα του – έναν κρατήρα σε σχήμα μπολ που προκλήθηκε και σχηματίστηκε από μία από τις μεγαλύτερες γνωστές εκρήξεις, πριν από περίπου 3.600 χρόνια.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός της Σαντορίνης -με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ- σημειώθηκε το 1956, σκοτώνοντας τουλάχιστον 53 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100».