Τα σπίτια με την καλύτερη θέση και θέα στη Σαντορίνη είναι και αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από έναν μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου, ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας που μίλησε στο Mega και το «Live News».

Ο καθηγητής ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο κίνδυνος για ζημιές είναι κυρίως σε όσα σπίτια έχουν την πολύ ωραία θέα και θέση. Είναι τα κρεμασμένα σε βράχια σπίτια, που όσο και αν έχουν χτιστεί σωστά, δεν παύουν να είναι σε ένα ασταθές υπόβαθρο στο χείλος της Καλντέρας. Μπορεί με μια δόνηση 5,5 ή 6 να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα και από τις κατολισθήσεις που θα προκληθούν».

Τόνισε, πάντως, πως ο αντίκτυπος από έναν ισχυρό σεισμό της τάξης των 5,5 ή 6 Ρίχτερ δεν θα είναι ο ίδιος για όλα τα τμήματα του νησιού. «Είναι γεγονός ότι ο όποιος σεισμός θα είναι τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα μακριά, άρα υπάρχει μια απόσβεση που μπορεί να γίνει από τον χώρο που θα εκδηλωθεί ο σεισμός μέχρι τη Σαντορίνη. Διαφορετικό θα είναι για το κάθε κομμάτι του νησιού. Θα είναι αλλιώς στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού. Η νότια περιοχή στον Πύργο, που είναι το μεγάλο παλιό χωριό, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, είναι συμπαγή, συνεκτικά και επομένως η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές».

Εξηγώντας την εκθετική αύξηση των βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τόνισε πως ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές ισχυρότερος από έναν 5 Ρίχτερ «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε με 4 και 4,2 Ρίχτερ συμβατό με την περιοχή και σήμερα φτάσαμε στο 5. Όπως είναι γνωστό με βάση τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί στον χώρο, ανάμεσα στη Σαντορίνη και στο Άνυδρο είναι σε κάποιο μέγεθος κάπου μεταξύ 5,5 και 6. Ήδη είμαστε στο 5. Αυτά τα γεγονότα όσο και αν το νούμερο λέει ότι είναι κοντά στο 5,5 ή στο 6, τα 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές πιο ισχυρός σεισμός από τον 5 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνουν 32 5άρηδες για να φτάσουν έναν 6άρη».