Μια ακόμα πρωτιά κατέκτησε η ελληνική γαστρονομία σύμφωνα με το Taste Atlas και συγκεκριμένα έχοντας το κορυφαίο από τα χριστουγεννιάτικα κεράσματα της Ευρώπης.
Τα μελομακάρονα κατακτούν σύμφωνα με το Taste Atlas την πρώτη θέση μεταξύ των χριστουγεννιάτικων κερασμάτων της Ευρώπης με βαθμολογία 4,4 στα 5, την ώρα που φημισμένα γλυκά όπως το ιταλικό πανετόνε παίρνει μόλις 4,1 στα 5, ενώ το γερμανικό στόλεν παίρνει μόλις 3,7 στα 5.
Στη λίστα υπάρχει και δεύτερο ελληνικό γλυκό, η καρυδόπιτα, που παίρνει βαθμολογία 3,8 στα 5. Μαζί με τα μελομακάρονα στην κορυφή της λίστας βρίσκεται και ο μπακλαβας, επίσης με 4,4 στα 5.
Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι χυμό πορτοκαλιού και μέλι, ενώ τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι εκδοχές του και με επικάλυψη σοκολάτας.
Το μελομακάρονο κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που δεν μπορούν να λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων.
Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, από τους Μικρασιάτες Έλληνες με το όνομα «φοινίκια».