Έκκληση, ώστε να μπει τέλος στα τροχαία με μηχανάκια, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους νέα παιδιά που δεν φορούν κράνος, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης για το νησί, ο πρωθυπουργός, με αφορμή τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που θα πραγματοποιηθούν στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο μέχρι την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, τόνισε:

«Θέλω να κάνω μία ειδική μνεία -και επιτρέψτε μου εδώ, γιατί είναι κάτι το οποίο κάθε φορά με συγκλονίζει-, στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Εμείς θα κοιτάξουμε, με την υπογραφή της σύμβασης στο κομμάτι το οποίο αφορά ουσιαστικά τα Χανιά με τη Χερσόνησο, αλλά σε επέκταση μέχρι την Κίσσαμο, να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον παλιό και ταλαιπωρημένο δρόμο όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Το κάναμε, για όσους έχετε περάσει, στο κομμάτι Πάτρα-Πύργου με απίστευτα αποτελέσματα ως προς το δραστικό, σχεδόν πρακτικά τον μηδενισμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Θα κάνουμε το ίδιο σε πέντε σημεία τα οποία μας έχει υποδείξει η αστυνομία, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Όμως, επιτρέψτε μου να κάνω και μία έκκληση: ό,τι και αν κάνει το κράτος δεν γίνεται να χάνονται άνθρωποι, νέα παιδιά, παραδείγματος χάρη, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γιατί δεν φοράνε κράνος. Για τον Θεό. Δεν είναι ζήτημα τιμωρητικό. Δεν είναι ζήτημα να αυξήσουμε το πρόστιμο ή να πάρουμε το μηχανάκι. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ξεφεύγει στα στατιστικά από το μέσο όρο της Ευρώπης από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που αφορούν τα δίκυκλα και αφορούν το ότι δεν φοράμε κράνος έτσι όπως πρέπει να φοράμε.

Κάνω δηλαδή μία έκκληση και η έκκληση -σας λέω, εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει- αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει κοινό κτήμα όλων μας, ειδικά εδώ στην Κρήτη που έχουμε μία τάση να είμαστε πιο ατίθασοι και αφορά ιδιαίτερα, κοιτάω τους Δημάρχους, και τον ορεινό όγκο και τον τρόπο με τον οποίο ειδικά στους μικρούς τόπους παίρνουν μικρά παιδιά αυτοκίνητα, τρακτέρ, μηχανάκια: «βάλτε πλάτη παρακαλώ, για τον Θεό».

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας ως κεντρική εξουσία. Κλείνω αυτήν την ολίγον συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση για να συνεχίσω με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα για τα οποία μιλήσαμε σήμερα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης σε βάθος χρόνου

Παρουσιάζοντας το όγδοο τοπικό περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, «αποδίδεται σημασία στην προτεραιοποίηση, τον προγραμματισμό και τη λογοδοσία. Όσον αφορά στην προτεραιοποίηση, είπε ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσα από τη ζύμωση με τις τοπικές κοινωνίες αντιλαμβανόμαστε ποια έργα πρέπει να προτάξουμε, ο προγραμματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να δει κανείς μέσα από την πλατφόρμα σε ποιο στάδιο είναι τα έργα και εκεί να οδηγηθούμε στη λογοδοσία. Να μιλάμε μια γλώσσα ετοιμότητας, είπε προκειμένου να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης σε βάθος χρόνου».

Μάλιστα σε όσους τον ρωτούν ξαφνιασμένα αν βρίσκεται στην Κρήτη γιατί ετοιμάζει κάποια εκλογική έκπληξη, είπε «όχι το αντίθετο είμαστε εδώ γιατί τα έργα απαιτούν έναν προγραμματισμό και θα κριθούμε και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τη συνέπεια λόγων και έργων για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2027».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «ως Κρητικός επιτρέψτε μου να αναλογιστώ ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τι σημαντικό είχε γίνει στην Κρήτη; Έργα εθνικής εμβέλειας δισεκατομμυρίων για πρώτη φορά υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια. Από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίσαμε 900 εκατομμύρια. Κάποιος το διαπραγματεύτηκε και αποφάσισε να δώσει τους πόρους στην Κρήτη, γιατί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πίσω σε έργα υποδομών. Έχουμε ανοικτά εργοτάξια στα κομμάτια του ΒΟΑΚ μεταξύ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση για το κύριο κομμάτι του ΒΟΑΚ για τη σύνδεση Χανίων – Ηρακλείου – Χερσονήσου. Η Κρήτη κατ’ αναλογίαν απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των πόρων, γιατί το άξιζε και γιατί είχε μείνει πίσω. Τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Για την οδική ασφάλεια

Μητσοτάκης από την Κρήτη

Συνεχίζοντας είπε: «Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το 2027 και θα στοιχίσει πιο ακριβά, γιατί αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο μεγάλο, γιατί σχεδιάζουμε ένα αεροδρόμιο για τα επόμενα 50 χρόνια».

«Σπάει η απομόνωση της Κρήτης με τη μεγάλη και μικρή ηλεκτρική διασύνδεση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας

Όσον αφορά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είπε ότι «είναι μια σύνθετη υπόθεση αλλά είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα ειδικά στις επεκτάσεις των οικισμών. Ο πιο λογικός τρόπος για να δομήσεις σήμερα δεν είναι να χτίζεις οπουδήποτε, αλλά να επεκτείνονται οργανωμένα οι οικισμοί».

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτούνται μόνο μεγάλα έργα αλλά και η ανακατασκευή και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας», πρόσθεσε.

Για τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι «επειδή ο Ιανουάριος που είναι παραδοσιακά μήνας διεκδικήσεων των αγροτών και θέλοντας να προλάβω καταστάσεις, να θυμίσω ότι πέρυσι όταν δέχτηκα πάνω από μια φορά τους εκπροσώπους των αγροτών ήρθαν με δύο βασικά αιτήματα συν ένα: τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ, η οποία θεσμοθετήθηκε, και το φτηνό ρεύμα που έγινε με πρωτοβουλία μας».

Προανήγγειλε τη δημιουργία αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο αλλά τόνισε ότι έχει και προσωπική ανάμειξη στην εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα όπως είπε αναφερόμενος στον προϋπολογισμό.

«Θα τοποθετηθώ την Κυριακή, αλλά κρατήστε ένα νούμερο που αναφέρθηκε από τον κ. Παπαθανάση: πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2019, 5,5 δισ. ευρώ και τώρα 14,2 δισ. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί και μια μετατροπή του ίδιου του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς παραγωγικές επενδύσεις και σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και τα σταθερά δημόσια οικονομικά δημιουργούν τα θεμέλια για μια Ελλάδα που ευημερεί με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες.

Αυτό είναι το όραμα που έχουμε και αυτή θα κριθεί σε 2,5 χρόνια από τώρα στις εκλογές του 2027. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες και η ακρίβεια έχει ροκανίσει τις αυξήσεις των μισθών και τις μειώσεις των φόρων και είμαι σίγουρος ότι το 2025 θα είναι καλύτερο για τους πολίτες από το 2024 και το 2026 από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026.

Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο και τη γειτονιά μας. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σήμερα, είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και εμείς θα το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο».