Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετατρέπει τις ποινές περίπου 1.500 ατόμων που αποφυλακίστηκαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και απονέμει χάρη σε 39 Αμερικανούς που καταδικάστηκαν για μη βίαια εγκλήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πράξη επιείκειας στη σύγχρονη ιστορία.
Όσον αφορά τις εκατοντάδες υποθέσεις στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος μείωσε τις ποινές, επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid19 και οι οποίοι αντιμετώπιζαν ποινές που ο Μπάιντεν έκρινε ότι ήταν υπερβολικές.
Οι φυλακές ήταν εστίες για την εξάπλωση του ιού και ορισμένοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν εν μέρει για να σταματήσουν την εξάπλωση. Κάποια στιγμή, ένας στους 5 κρατούμενους είχε COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πράξη επιείκειας σε μία ημέρα έγινε από τον Μπαράκ Ομπάμα, με 330 στον αριθμό, λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2017.
«Η Αμερική χτίστηκε πάνω στην υπόσχεση της δεύτερης ευκαιρίας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Ως πρόεδρος, έχω το μεγάλο προνόμιο να δώσω χάρη σε ανθρώπους που έχουν επιδείξει μεταμέλεια και επανένταξη, να προσφέρω την ευκαιρία στους Αμερικανούς να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και να συνεισφέρουν στις κοινότητές τους και να λάβω μέτρα για την άρση των ανισοτήτων στις ποινές για τους μη βίαιους παραβάτες, ιδίως για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα ναρκωτικών».
Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν χάρη, είναι μία γυναίκα που ηγήθηκε ομάδων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, ένας διάκονος της εκκλησίας που έχει εργαστεί ως σύμβουλος εθισμού και σύμβουλος νέων, μια διδακτορική φοιτήτρια μοριακών βιοεπιστημών και ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του στρατού. Ο πρόεδρος έχει ήδη εκδώσει 122 αλλαγές ποινών και 21 χάρες.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα λάβει περισσότερα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίζει να εξετάζει τέτοια αιτήματα επιεικούς μεταχείρισης.
Όλα αυτά μετά τη χάρη που έδωσε στον γιο του, Χάντερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για οπλοκατοχή και φοροδιαφυγή, σχολιάζει η nypost. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε δριμύτατα τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς.
Οι χάρες που απονέμονται από τον πρόεδρο στο τέλος της θητείας του είναι παράδοση στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ, την τελευταία ημέρα του στον Λευκό Οίκο, είχε δώσει χάρη σε 74 πρόσωπα, καταδικασμένα για διάφορα αδικήματα.
Συνολικά, ο Τραμπ χορήγησε 237 πράξεις χάριτος, σύμφωνα με το Pew Research Center. Αυτές περιλάμβαναν 143 αμνηστεύσεις και 94 μετατροπές ποινών.