Απαντήσεις δίνει η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες εργαζομένων ότι το ίδρυμα αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του νοσοκομείου τονίζει ότι «πιέζει και θα πιέζει με κάθε μέσον και σε κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ποιοτική και ασφαλής εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε επίπεδο».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα μεταξύ των οποίων και η υποστελέχωση (κυρίως λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων) σε όλα σχεδόν τα τμήματα, ενώ κάποιες ειδικότητες είναι πιο κάτω και από τα όρια της υπολειτουργίας. Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες προσωπικού έχουν μειωθεί οι βάρδιες στον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό και σε κάποιες άλλες κατηγορίες δεν μπορεί να καλυφθεί το κυκλικό ωράριο, λόγω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διοίκηση αναγνωρίζει πως «υπάρχει πρόβλημα εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχουμε υποχρεωθεί να ακολουθούμε από το Υπουργείο και τη ΔΥΠΕ, προκειμένου να καλυφθεί το Νοσοκομείο με επικουρικό προσωπικό».«Όμως -προστίθεται στην ανακοίνωση- έχουμε ενημερώσει, σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, τις αρμόδιες υπηρεσίες ή αρχές και η διοίκηση έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, στέλνοντας αιτήματα για εποχικό προσωπικό 25 ατόμων, για επικουρικό προσωπικό 15 ατόμων και για 70 άτομα από τις διαθέσιμες θέσεις μέσω “Καλλικράτη“, για 24 θέσεις μέσω ΟΣΕ, ενώ έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης 8 ατόμων εποχικού προσωπικού».

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείου Ρεθύμνου σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων και των γιατρών ΕΣΥ είναι αποκαρδιωτική, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αποσπάσεις εν καιρώ δυσλειτουργίας λόγω της υποστελέχωσης, αλλά και καταγγελίες για διαπλοκή της διοίκησης με ιδιώτες εργολάβους.«”Όσον αφορά τις μετατάξεις του προσωπικού -αναφέρει η Διοίκηση-, αυτές γίνονται μετά από γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης, χωρίς πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα. Όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στο Διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος “Διαύγεια“, ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να παρακολουθήσει τις ενέργειες που κάνει η Διοίκηση προς την κατεύθυνση της διαύγειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης».

Σχετικά με τις αναφορές περί διαπλοκής της Διοίκησης με ιδιώτες εργολάβους, η διοίκηση τονίζει: «Η σημερινή διοίκηση παρέλαβε από την προηγούμενη Διοίκηση τέσσερις υπογεγραμμένες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε ισχύ ως σήμερα, ενώ προχώρησε, σύμφωνα με το νόμο στην προκήρυξη των διαγωνισμών αυτών, μια και οι περισσότερες από αυτές τελειώνουν».

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, χρέη τραυματιοφορέα εκτελεί θυρωρός του νοσοκομείου και σύντομα αποχωρούν δύο ακόμη συμβασιούχοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει επίσης υποστελέχωση, που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο άνοιγμα νέων τμημάτων στα οποία οι υπηρεσίες καλύπτονται είτε με ελάχιστες προσλήψεις είτε από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ένωση γιατρών του ΕΣΥ Ρεθύμνου και το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, «παρά τις συνεχείς επισημάνσεις από τα τοπικά ΜΜΕ και τις όποιες παρεμβάσεις, ενστάσεις και διαμαρτυρίες τόσο των γιατρών όσο και εργαζομένων, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους θεσμικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς, σε επίπεδο διεκδίκησης».