Εβδομάδα προϋπολογισμού
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μπαίνουμε στην εβδομάδα του προϋπολογισμού που παραδοσιακά είναι η μάχη των μαχών για τα πολιτικά κόμματα, καθώς σε αυτή την πενθήμερη διαδικασία κρίνονται οι εντυπώσεις λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς. Και όλοι θέλουν κάτι περισσότερο να δείξουν από το προηγούμενο έτος, καθώς σε αυτούς τους μήνες συνέβησαν πολλά. Αυτά θα τα αναλύσουμε σιγά σιγά τις επόμενες μέρες, καθώς η διαδικασία ξεκινάει μεθαύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ονομαστική ψηφοφορία. Θα πάμε όμως στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαμε επιστροφές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με Γαλλία και Παναγία των Παρισίων.
Τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη
Αναβλήθηκε για μια από τις επόμενες ημέρες, όπως μάθαμε από την Παρασκευή, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βηρυτό, που είχε ως στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Λιβάνου. Αιτία ήταν το γεγονός ότι παρουσιάστηκε βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος Falcon 7X. Έψαξα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς απ’ ό,τι θυμάμαι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει άλλα δύο, τα οποία υπάγονται στην Πολεμική Αεροπορία και ειδικότερα στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων. Γι’ αυτό άλλωστε και απογειώνονται από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης Ελευσίνας και όχι π.χ. από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όπως με πληροφόρησαν λοιπόν, τα άλλα δύο πρωθυπουργικά αεροσκάφη, το Gulfstream V και EMB – 135 LR, βρίσκονται για συντήρηση και δη εκτός Ελλάδας. Οπότε είχε μείνει μόνο ένα, το οποίο όμως υπέστη βλάβη, οπότε ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής μόλις δώσει το «πράσινο» φως το τεχνικό προσωπικό.
Ο Καραμανλής, τα ελληνοτουρκικά και η νέα παρέμβαση Σαμαρά
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός» είπε χθες το μεσημέρι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση για την 80ή Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου στην Παλαιά Βουλή και κάνοντας εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά. Το παρών έδωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ πηγή μού μετέφερε ότι εκεί ήταν και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή εδώ και καιρό, γνωστός όμως fun του Καραμανλή. Στον πρώην πρωθυπουργό δόθηκε τιμητική πλακέτα για την αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του στην πατρίδα, αλλά και ένας τόμος της ιστορίας του επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος της Καρπάθου με τον ίδιο να λέει παραλαμβάνοντάς τον: «Ευχαριστώ, αυτό έχει πολύ διάβασμα». Ενδιαφέρουσα ωστόσο ήταν και η αναφορά του Κώστα Καραμανλή με θετικά λόγια στη θητεία του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Είναι χρέος ιστορικής ακρίβειας να υπογραμμισθεί ότι ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2015, που απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τέτοιο ενδεχόμενο με δήλωση προς τον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτό, για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφάλειας». Την Πέμπτη το απόγευμα, ωστόσο, αναμένεται η πρώτη παρέμβαση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του και την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καθώς θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιου Πλατιά με θέμα: «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική». Στο ίδιο συνέδριο, τον λόγο θα πάρει την ίδια ημέρα και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Παρούσα η Σακελλαροπούλου
Παρακολούθησα μέσα από το γαλλικό κανάλι TV5 την τελετή για την επαναλειτουργία της Παναγιάς των Παρισίων, ένα κόσμημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάθισα περίπου τρεις ώρες και είδα πέρα από την εντυπωσιακή τελετή, μείγμα θρησκευτικού και κοσμικού χαρακτήρα, και τις αφίξεις των ηγετών και από αυτές καταλάβαινες πολλά. Είδα και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον σύντροφό της, τους οποίους δεν υποδέχθηκε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μακρόν εμφανίστηκε με την Μπριζίτ λίγο αργότερα, όταν και έφθαναν τα «βαριά» ονόματα, όπως ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο γερμανός πρόεδρος, Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, χωρίς τη σύζυγό του Κέιτ, αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από Ελλάδα, όπως σας είπα, είδα μόνο την Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ μου έκανε εντύπωση η παρουσία του Έλον Μασκ που συνόδευε επί της ουσίας τον Τραμπ.
Εξελίξεις στην Ουκρανία;
Έμαθα από καλή διπλωματική πηγή ότι ήταν αφορμή η εντυπωσιακή τελετή των εγκαινίων, όπου ακούστηκε και πάλι η περίφημη καμπάνα της Εκκλησίας, να βρεθούν στα Ηλύσια Πεδία, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Μακρόν, ο Τραμπ και ο Ζελένσκι. Εκεί έμαθα πως υπήρξε προχωρημένη συζήτηση για τα μελλούμενα και μην εκπλαγείτε εάν έχουμε σημαντικές εξελίξεις στις αρχές του 2025 – λίγο μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Πάντως οι εξελίξεις στη Συρία και η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ βρήκε τους κορυφαίους ηγέτες στο Παρίσι.
Ανησυχία στην Αθήνα
Οι εξελίξεις στη Συρία ανησυχούν εντόνως την Αθήνα. Πρώτον λόγω και της ενίσχυσης της τουρκικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος να πέσει ο Άσαντ. Και μάλιστα τώρα έφθασε στο σημείο να δέχεται πιέσεις από τη Ρωσία να τον βοηθήσει, διότι έχει βάσεις στην περιοχή. Το δεύτερο που ανησυχεί την Αθήνα είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα από τη Συρία. Ήδη, ο έλληνας πρέσβης αναχώρησε από τη Δαμασκό και το ελληνικό διπλωματικό σώμα είναι σε επιφυλακή διά παν ενδεχόμενο. Και όπως είπαμε και στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες να μεταβεί στον Λίβανο, είναι σε ανοικτή γραμμή με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, όπως τον γ.γ. Μαρκ Ρούτε.
Επιστροφές στον ΣΥΡΙΖΑ
Και από το εξωτερικό όπου έχουν ιδιαίτερη σημασία όσα γίνονται να πάμε στα εσωτερικά και στον ΣΥΡΙΖΑ που διανύει μια σχετική περίοδο ηρεμίας. Πήγα από το Σάββατο το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και είδα για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο καλή διάθεση. Το κλίμα ήταν θετικό και σε αυτό δεν έχει συνδράμει η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του κόμματος αλλά η αποπομπή Κασσελάκη. Στην ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο, αν και είχε προηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μια σύντομη παρέμβαση διαδικτυακά προ ημερών με νομαρχιακές οργανώσεις, είδα όμως και επιστροφές στελεχών, όπως του Διονύση Τεμπονέρα.
Τι σημαίνουν οι επιστροφές
Αυτό που έμαθα είναι ότι, για να γίνουν οι επιστροφές, όπως του Δ. Τεμπονέρα, του γνωστού εργατολόγου, υπήρξε παρασκήνιο. Δηλαδή τηλεφωνική εικόνα είχε για αυτήν και ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα ο Τεμπονέρας ήταν και το πρόσωπο πάνω στο οποίο έπεσαν όλα τα φώτα. Και δεν ήταν το μόνο πρόσωπο, αλλά είδα και τον Στέφανο Τζουμάκα που επέστρεψε, αφού είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα και τον Σ. Φάμελλο. Οι επιστροφές σημαίνουν, όπως μου είπε πρόσωπο κοντά στον νέο πρόεδρο, πως το κόμμα κάνει επανεκκίνηση με ό,τι αυτό σημαίνει.
Σπίρτζης και Βασιλειάδης επανέκαμψαν
Πάντως είδα να επανακάμπτει και ο Χρήστος Σπίρτζης που είναι επτάψυχος, καθώς δεν διαγράφηκε και είδε αυτό που είχε βάλει στόχο να γίνεται: να αποκαθηλώνεται και να φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκεί και ο Γιώργος Βασιλειάδης που, σαν να μην συνέβη τίποτα, επανήλθε και πήρε τη θέση που είχε, αυτή του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος έως τις εκλογές για τα νέα όργανα προς τις αρχές της άνοιξης. Εκεί είδα και τον Ανδρέα Νεφελούδη που επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Αριστερά, μια επιστροφή που έχει σημασία. Ποιους άλλους είδα; Εκεί ήταν οι πρώην βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης, αλλά και ο Βλάσσης Τσιόγκας που είχαν αποστασιοποιηθεί.
Η διαρχία Πολάκη
Σας έγραψα προ ημερών για την επιθυμία του Παύλου Πολάκη να υπάρξει θέση αντιπροέδρου και να την αναλάβει. Αυτό δεν προχώρησε, διότι δεν το ήθελε ο Σ. Φάμελλος και αυτό έγινε και σαφές και στην Κεντρική Επιτροπή, αν και αυτό προτάθηκε εκ νέου από πρόσωπα της επιρροής του Πολάκη και μάλιστα έγινε και ψηφοφορία. Πάντως ήταν σαφές από όσα συζητούσαν στα πηγαδάκια πως ο Π. Πολάκης θα επιχειρήσει εκ νέου να κερδίσει τη διαρχία και, εάν αυτό δεν γίνει που δεν το θέλουν και οι «87», θα υπάρξει ένταση λίαν προσεχώς.
Το συνέδριο της ΟΤΟΕ
Το 34ο Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο είχαμε στην ΟΤΟΕ με την παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει τα ηνία για ακόμα μία τριετία. Συγκεκριμένα η ΔΗ.ΣΥ.Ε του προέδρου Γ. Μότσιου αύξησε κατά 6 μονάδες το ποσοστό της με σχέση το 2021, φτάνοντας φέτος το 39% παρά το γεγονός ότι υπήρξε και άλλη παράταξη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που πήρε 6%, ενώ η ΣΥ.ΔΗ.ΣΥ που εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία έχασε και μισή μονάδα από το 2021 φτάνοντας το 23,65%.
Τι συμβαίνει με Μασούτη και Κρητικό;
Από τη μία ακούω στην αγορά ότι ο Μασούτης ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τον Κρητικό, μπαίνοντας σφήνα στην όποια κουβέντα γίνεται μεταξύ της Retail & More (Carrefour) του Νίκου Βαρδινογιάννη και της Κρητικός. Από την άλλη ακούω ότι ο Μασούτης είναι σε φάση διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για το «μαγαζί» του, έχοντας αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων να διερευνήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως και να έχει πάντως, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Μασούτης είχε όντως κουβεντιάσει με τον Κρητικό, λίγο νωρίτερα όμως. Ωστόσο το τίμημα που είχε ζητήσει ο Κρητικός δεν κρίθηκε ικανοποιητικό, αλλά ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που έθεσε πρόωρο τέλος στις όποιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κρίσιμο «σταυροδρόμι» για τον Μαρμαρίδη
Η εταιρεία «Μαρμαρίδης», που είναι γνωστή για τα καταστήματα επίπλων που διατηρεί σε περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί τα τελευταία χρόνια κραταιά και διαρκώς αναπτυσσόμενη δύναμη στον τομέα όπου δραστηριοποιείται. Αυτό όμως που ακούω τελευταία είναι ότι τα δύο αδέρφια Παναγιώτης και Γιάννης Μαρμαρίδης, στους οποίους ανήκει η επιχείρηση, φαίνεται ότι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και οι διαφωνίες είναι αρκετές. Αυτή την περίοδο εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και αυτό ενός πιθανού επιχειρηματικού διαζυγίου με διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο για την ώρα όλα είναι ανοιχτά. Να σας πω εδώ πάντως ότι το 2023 η εταιρεία είχε μείωση του τζίρου της από τα 12,18 εκατομμύρια ευρώ του 2022 στα 10,37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες 103,94 χιλιάδων ευρώ από κέρδη 273,74 χιλιάδων ευρώ. Γεγονός που φαίνεται επίσης να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο ανδρών. Το μέλλον θα δείξει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το ραντεβού της Νέας Υόρκης
Ένα ακόμα ραντεβού για μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες είναι το σημερινό στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του road show της Capital Link. Σας θυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί η συγκέντρωση σημαντικών επιχειρηματικών ονομάτων στο συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει παρέμβαση μέσω βιντεοκλήσης στο συνέδριο της Capital Link. Ενεργός και σημαντικός θα είναι και εδώ ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς επιδιώκει το «άνοιγμα» και τη διεθνοποίηση της οργανωμένης αγοράς με μπροστάρη τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Γιάννο Κοντόπουλο. Στη Νέα Υόρκη αυτή τη φορά θα βρεθούν οι επικεφαλής των Alpha Bank, ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.), Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΥΔΑΠ, Attica Bank, Attica Group, Avax, Dimand, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, Ideal, Ακτωρ, Lamda, Metlen, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Trastor.
Το ενδιαφέρον της Εθνικής για την Εθνική
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποια στιγμή η Εθνική Τράπεζα να επιδιώξει να αποκτήσει ξανά την Εθνική Ασφαλιστική. Κάτι που ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Κάτι τέτοιο βέβαια θα συμβεί υπό πολλές προϋποθέσεις. Πρώτη και βασική για να γίνει είναι η CVC Capital Partners, που έχει σήμερα στην ιδιοκτησία της την Εθνική Ασφαλιστική, να επιδιώξει να την πουλήσει. Έως τότε όμως τα πάντα παραμένουν σε επίπεδο προθέσεων και ευσεβών πόθων και τίποτα περισσότερο από αυτό.
Η Kosmocar μπαίνει στα φορτηγά, εξαγοράζοντας τη MAN
Μία σημαντική εξέλιξη στον χώρο του αυτοκινήτου είναι αυτή που γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ουσιαστικά έχει να κάνει με την εξαγορά της ΜΑΝ Ελλάς, της εταιρείας με τα φορτηγά και τα λεωφορεία, η οποία εξαγοράζεται από τον όμιλο Kosmocar. Η Kosmocar ιδρύθηκε το 1970 και σήμερα είναι ο επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda, Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στην Ελλάδα καθώς και των μοτοσικλετών Ducati σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, είναι επίσημος έμπορος και εξουσιοδοτημένος επισκευαστής Bentley και Lamborghini Service Center για όλη την Ελλάδα. Ιδρυτής της ο κοζανίτης επιχειρηματίας, Γιάννης Μανδύλας. Η Kosmocar αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα στον τομέα του αυτοκινήτου, με τζίρο 464,75 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και καθαρά κέρδη μετά τους φόρους στα 15,46 εκατομμύρια ευρώ.