Σε μια συστηματική προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του Δήμου Κηφισιάς έχει επιδοθεί ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, μόλις 11 μήνες μετά την ανάληψη του δημαρχιακού θώκου. Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έθεσε εξαρχής ως απόλυτη προτεραιότητα τη διάγνωση των προβλημάτων που οδηγούσαν σε αυτή τη δημοσιονομική δυσπραγία, καταρτίζοντας βιώσιμο στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να βγει ο δήμος από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Το χρονικό της οικονομικής υποβάθμισης
Τα όσα αποκαλύπτει η μελέτη του τέως πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργου Βενιέρη, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος της κατάστασης. Παρουσιάζοντας πρόσφατα μια εκτενή ανάλυση της οικονομικής πορείας του δήμου την τελευταία πενταετία, επί της ουσίας έφερε στην επιφάνεια και τις ρίζες της κρίσης. Το 2017, ο Δήμος Κηφισιάς διέθετε πλεόνασμα ύψους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, όμως έως το 2023 το οικονομικό αποτέλεσμα είχε ανατραπεί δραματικά, καταλήγοντας σε… έλλειμμα ύψους 10,1 εκατομμυρίων ευρώ!
Η παρουσίαση ανέδειξε ότι η μείωση των εσόδων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων και την υποβάθμιση των υποδομών, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή. Τα δημοτικά τέλη, αν και αποτελούν μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος, παραμένουν χαμηλά για πολλά χρόνια, γεγονός που θέτει την Κηφισιά πίσω ακόμα και από δήμους μικρότερου βεληνεκούς, όπως είναι ο Χολαργός, η Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, η Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, ο Μαραθώνας, ο Κορυδαλλός και ο Άλιμος. Ταυτόχρονα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν ραγδαία. Ειδικά το κόστος μισθοδοσίας, που το 2014 ανερχόταν σε 14 εκατομμύρια ευρώ, έφτασε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 22,3 εκατομμυρίων το 2023, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των υπαλλήλων.
Οι ταμειακές ροές αποτελούν μια ακόμα πληγή. Όπως επισημάνθηκε, η είσπραξη των απαιτήσεων του δήμου απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 11 μήνες (320 ημέρες), ενώ οι πληρωμές των υποχρεώσεων ολοκληρώνονται σε μόλις 23 ημέρες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν συρρικνωθεί κατά 62%, πέφτοντας από τα 15,7 εκατομμύρια ευρώ το 2018 σε 5,9 εκατομμύρια ευρώ το 2023, φέρνοντας τον δήμο στα όρια της βιωσιμότητας.
Ο κ. Βενιέρης τόνισε χαρακτηριστικά πως ο δήμος «τρώει τις σάρκες του». «Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και δεν με νοιάζει τι φταίει, αλλά τα ελλείμματα συσσωρεύονται από χρόνο σε χρόνο και έχουν την τάση να αυξάνονται», είπε ο κ. Βενιέρης σημειώνοντας πως από πλεόνασμα ύψους 7,3 εκατ. ευρώ το 2017, φτάσαμε σε έλλειμμα 10,1 εκατ. ευρώ, το 2023.
Τα βήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης
Η νέα διοίκηση κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Αύξηση των εσόδων: Επανεξετάζονται τα δημοτικά τέλη και οι φόροι, με στόχο τη σταδιακή προσαρμογή τους σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δήμου. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.
- Μείωση των εξόδων: Γίνεται εξορθολογισμός των δαπανών, με έμφαση στην περικοπή μη αποδοτικών εξόδων και στην επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δήμου.
- Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας: Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δήμου για την ενίσχυση των εσόδων και την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Ο δρόμος προς το μέλλον
Η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη είναι γεμάτη προκλήσεις. Η Κηφισιά μπορεί και πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη, αλλά αυτό δεν θα γίνει μέσα από ευχολόγια, αλλά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά. Η οικονομική εξυγίανση είναι το πρώτο βήμα, με τελικό σκοπό να γίνει ο δήμος λειτουργικός, διαφανής και αντάξιος των προσδοκιών των πολιτών του.
Δείτε χαρακτηριστικούς πίνακες με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Κηφισιάς που αποκάλυψε η μελέτη του τέως πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Βενιέρη:
Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες