Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τους θανάτους τεσσάρων βρεφών από την Αχαΐα και την Ηλεία, μετά την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο λοιπόν της δικαστικής έρευνας, αναμένεται να εξεταστούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αθήνας, αλλά και στα πορίσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Επίσης, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα των βρεφών που απεβίωσαν, αλλά και από πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος των οικογενειών των βρεφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι έρευνες θα ξεκινήσουν από τα στοιχεία που υπάρχουν από τις αρχές του 2021, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος βρέφους.

Το χρονικό των μυστηριωδών θανάτων των βρεφών

Ειδικότερα, στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας ενημέρωσε το Γ’ Αστυνομικό Τμήμα της πόλης για αιφνίδιο θάνατο βρέφους που είχε γεννηθεί στις 22 Ιουλίου του 2020. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ως αιτία θανάτου αναφέρεται η διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας.

Στις 19 Ιουνίου του 2022 διαπιστώθηκε στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας ο θάνατος ενός δεύτερου βρέφους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του οφείλεται σε διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας.

Στις 17 Οκτωβρίου του 2023 απεβίωσε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» της Αθήνας το τρίτο βρέφος, το οποίο είχε διακομιστεί από το «Καραμανδάνειο» ένα μήνα πριν. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, το βρέφος είχε παθολογικό ιστορικό επιληψίας.

Στις 5 Αυγούστου του 2024, διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας ο θάνατος ενός τέταρτου βρέφους. Τα αίτια θανάτου του συγκεκριμένου βρέφους παραμένουν απροσδιόριστα και αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας

Ανακοίνωση αναφορικά με τον αιφνίδιο θάνατο βρέφους 15 μηνών, στον απόηχο δημοσιευμάτων, εξέδωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

Ενδεικτικά, περιγράφεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως τη Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο.

Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας.

Ήταν άσφυγμο με διεσταλμένες κόρες και στα δύο μάτια, άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους και χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με μελανιασμένα χείλη.

Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος για τη βατότητα των αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα και εν συνεχεία έγινε χειρισμός Heimlich και εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος και εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου.

Ελήφθη ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος κι έπειτα οι γιατροί προχώρησαν σε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, ΚΑΡΠΑ συνεχίστηκε και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποια ένδειξη ζωτικότητας στο monitor παρακολούθησης το οποίο και έδειχνε συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή.

«Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει, διότι το βρέφος ήταν νεκρό» τονίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως το τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή.

Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού και ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.