Σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα καθιερωθεί ένα νέο παιδαγωγικό πλαίσιο, το οποίο αφορά παιδιά μέχρι και 4 ετών.

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προωθεί την καθιέρωση παιδαγωγικού πλαισίου στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά του την υλοποίηση δράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μικρών παιδιών.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας, καθιερώνεται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά έως και 4 ετών με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη τους και τη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας και μάθησης για όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την εκπόνηση του παιδαγωγικού πλαισίου, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, από το β’ εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μετά από την επιμόρφωση των παιδαγωγών τους στο νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, το σχετικό παιδαγωγικό υλικό θα διανεμηθεί και στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, ώστε να ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Πέραν αυτών, άμεσος στόχος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η ίδρυση ενός φορέα ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, δηλαδή του παιδαγωγικού προσωπικού των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.