«Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια», γράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού που αναμένεται αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει συγκεκριμένα, το σκηνικό του καιρού αλλάζει από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Για τη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια:

Οι βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο, ενώ το Σαββατοκύριακο οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση.

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σαββατοκύριακο. Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα) το Σαββατοκύριακο, όταν πέφτει ο ήλιος, το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!

Σε ό,τι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού- προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σαββατοκύριακο.

«Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σαββατοκύριακο να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες “πασπάλες” χιονιού!», καταλήγει ο μετεωρολόγος.

"Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια.."Καλημέρα! Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, October 15, 2024

Αέριες μάζες 4-6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή την Παρασκευή

Σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο, ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο.

Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.