Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, να αναφέρεται σε ανάρτησή του στον «Ωμέγα» εμποδιστή, σημειώνοντας παράλληλα πως θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη έχει ως εξής: «Ο “Ωμέγα” εμποδιστής φέρνει ανομβρία, βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

Με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει “καθαρά” φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.

Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί.

Βροχές προς το Σαββατοκύριακο

Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει από την περιοχή της Ιταλίας να αποδιοργανώσει αυτόν τον αντικυκλώνα και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα.

Βαρομετρικό χαμηλό που χρειάζεται παρακολούθηση

Το σύστημα κακοκαιρίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, χρειάζεται αρκετή παρακολούθηση μιας και αν καταφέρει να “νικήσει” τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς.

Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.

Αυτό γιατί, “παλεύουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους αντικυκλώνες εμποδιστές αλληλεπιδρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ θερμές θάλασσες.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση έτσι. Η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν αυτό το χαμηλό καταφέρει να αποδιοργανώσει τον αντικυκλώνα, ή ο αντικυκλώνας το στείλει προς Αφρική μεριά και διαλυθεί εκεί.

Γι’ αυτό και τονίσαμε στον τίτλο της παραγράφου αυτής ότι χρειάζεται παρακολούθηση».

Ο "ΩΜΕΓΑ" ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣΜε το ημερολόγιο πλέον να δείχνει "καθαρά"…

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, October 14, 2024

Η ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά αναφέρει πως η αλλαγή του καιρού θα είναι πρόσκαιρη.

«Τάση αλλαγής –έστω πρόσκαιρης– στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας» γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς και συνεχίζει: «Η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα “κατευθύνει” το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές, κυρίως στη δυτική Ελλάδα».