Το υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ανακοίνωσε προς προχωρά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, το Νομισματοκοπείο, εμβαδού 575 τ.μ. αποτελείται από δύο επιμήκεις κτηριακούς όγκους, το βόρειο διώροφο κτήριο και το νότιο ισόγειο.
Το κτηριακό συγκρότημα χωροθετείται στη συμβολή της βόρειας οχύρωσης και του ενδιάμεσου τείχους του Κολλακίου, σε εξέχον σημείο της, υπό διαμόρφωση, αρχαιολογικής διαδρομής και είναι προσβάσιμο από τον «Κήπο του Κυβερνήτη». Στο κτήριο αποδίδεται η συγκεκριμένη χρήση ως Νομισματοκοπείου, καθώς ένα σύνολο 4.000 νομισμάτων του πρώιμου 15ου αιώνα αποκαλύφθηκε εντός ή πέριξ του κτηρίου, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων επί Ιταλοκρατίας.
«Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί ένα ακόμη έργο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποκαθιστώντας το Νομισματοκοπείο, το μεσαιωνικό κτηριακό συγκρότημα, που δεσπόζει στον κήπο, ανατολικά του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2025. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, το συγκρότημα φιλοξενούσε χρήσεις μη συμβατές με τον μνημειακό του χαρακτήρα, καθώς στέγαζε το ξυλουργείο και το σιδηρουργείο της Εφορείας. Στόχος μας είναι το Νομισματοκοπείο να αποδοθεί αναβαθμισμένο στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου. Να είναι σε θέση να φιλοξενήσει νέες χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την πολιτική μας για την αποκατάσταση μνημείων και την επανάχρησή τους με δράσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης δημιουργίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το κτηριακό συγκρότημα έχει σύνθετη οικοδομική ιστορία, ενώ η σημερινή εικόνα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εργασίες ανακατασκευής κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Το βόρειο κτήριο, με επιφάνεια 320 τ.μ., εφάπτεται στην υποδομή της βόρειας οχύρωσης. Το ισόγειο αποτελείται από δυο θολωτές αίθουσες, η νότια με ενδιάμεσους πεσσούς, ενώ ο όροφός του από μια αίθουσα ύψους 7,20 μ., που χωρίζεται με κεντρική τοξοστοιχία σε δυο κλίτη και επιστέφεται από ξύλινη επίπεδη οροφή. Εντός του πάχους της τοιχοποιίας του ανατολικού τοίχου αναπτύσσεται κλίμακα που οδηγεί στο δώμα. Το νότιο κτήριο, δε, με επιφάνεια 255 τ.μ., αποτελείται από τέσσερις χώρους που συνδέονται με εσωτερικά ανοίγματα.
Οι εργασίες αποκατάστασης του Νομισματοκοπείου αφορούν στη στερέωση του συγκροτήματος και την ενίσχυση της τοιχοποιίας και στην καθαίρεση μεταγενέστερων κατασκευών, ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο στον ιστορικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, το κτήριο αποκτά τους αναγκαίους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και δίκτυα, καθώς και κατάλληλο φωτισμό.