Τρία πύρινα μέτωπα μαίνονται το απόγευμα της Παρασκευής στην Ηλεία, στο Γεράκι Αμαλιάδας, στη Μανωλάδα και στην περιοχή Πανόπουλο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, η εικόνα της φωτιάς στο Γεράκι, που ήταν και το πιο δύσκολο μέτωπο, είναι καλύτερη. Όπως αναφέρει το ilialive.gr, ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή ανάμεσα σε Μπουμπούνα και Χάβαρι. Στο σημείο σπεύδουν συνάδελφοί του καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ενισχύθηκαν κι άλλο οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, Γεράκι.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 188 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν συνεχώς, οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ήδη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος, Νίκος Ρουμελιώτης και μεταβαίνει ο αρχηγός, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

«Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς» στο Γεράκι

«Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Γεράκι», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε στο Γεράκι, ούτε στο Χάβαρι, ούτε στα Τσαφλέικα, αλλά επιχειρούν ακόμα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία και σβήνουν μικρές εστίες».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν κηλιδώσεις της φωτιάς και διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ώστε να μην υπάρξει και πάλι ενεργό μέτωπο».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επίσημη ενημέρωση».

Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Κικίλια για τη φωτιά στο Γεράκι  

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

Μηνύματα από το 112

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της περιοχής Χάβαρι, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, στην περιοχή Γεράκι.

Νωρίτερα, ήχησε το 112 στα κινητά των κατοίκων των περιοχών Τσιχλέικα, Κρυόνερο και Βρετέικα να απομακρυνθούν προς Αμαλιάδα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μέτωπο στην περιοχή Πανόπουλου

Την ίδια ώρα, μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλου στον δήμο Λασιώνος στην Ηλεία.

Στο σημείο έσπευσαν 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά στην Αμαλιάδα

Τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει χαμηλή βλάστηση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Ηλεία – Εννέα φωτιές έχουν εκδηλωθεί από το πρωί στον νομό

Εννέα πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από το πρωί σήμερα σε περιοχές του νομού Ηλείας και ήδη βρίσκεται επί τόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Το κλιμάκιο αναμένεται να συλλέξει στοιχεία, σχετικά με αίτια που προκάλεσαν τις σημερινές φωτιές.